Suudi Arabistan: Petrol tesislerimizi İran vurdu

Suudi Arabistan: Petrol tesislerimizi İran vurdu

Basın toplantısı düzenleyen Savunma Bakanlığı yetkilileri, saldırıda kullanıldığı iddia edilen silah parçalarını basına gösterdi.

A+A-

Geçen hafta petrol tesisleri İnsansız hava araçlarıyla vurulan Suudi Arabistan, saldırılardan İran'ı sorumlu tuttu. ABD de saldırı sonrası İran'ı sorumlu tutan açıklamalar yapmıştı.

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Suudi Savunma Bakanlığı yetkilileri “Saldırının İran sponsorluğunda düzenlendiğine şüphe yok” dedi. Suudi yetkililer saldırıda kullanıldığı iddia edilen silah parçalarını da basına gösterdi.

Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Prens Halid bin Selman ve Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Turki El Malki İran’la gerilimi tırmandıran ve piyasalarda petrol arzını da olumsuz etkileyen saldırıyla ilgili olarak kameraların karşısına geçti.

Basın toplantısında Suudi yetkililer hafta sonunda petrol tesislerine yönelik saldırıda kullanıldığı iddia edilen drone ve seyir füzelerine ait olduğunu söyledikleri parçaları sergilediler.

'SALDIRININ YEMEN'DEN YAPILMA İHTİMALİ YOK'

Suudi sözcü, drone ve füze parçalarının saldırıda İran’ın parmağı olduğunun “inkar edilemez bir kanıtı” olduğunu savundu. Saldırıda 25 drone ve füzenin kullanıldığını belirten sözcüye göre İran’ın Delta Wing insansız hava aracı ve seyir füzeleri kullanıldı.

Saldırının Yemen topraklarından yapılmış olma ihtimalinin bulunmadığını savunan Suudi yetkili, “Saldırı kuzeyden yapıldı ve İran sponsorluğunda düzenlediği konusunda şüphe yok” ifadelerini kullandı. “Aramco tesislerine yönelik saldırının arkasında kim varsa hesap verecek” diye konuştu.

Basın toplantısında konuşan Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Prens Halid bin Selman da Amerika’nın süreç içinde gösterdiği tavrı övdü, “Amerika’nın bölgedeki müttefiklerini ve temel çıkarlarını provoke edilmemiş saldırılara karşı savunmaya yönelik olarak uzun süredir benimsediği tavrı taktir ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı yetkilierinin düzenlediği basın toplantısı ABD Başkanı Donald Trump’ın Maliye Bakanlığı’na verdiği İran’a yönelik yaptırımları arttırma talimatının ardından geldi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman da dünyanın en büyük petrol ihracatçısına yönelik saldırının küresel iradeyi test etmeye yönelik bir sınav olduğunu söyledi.

İran ise saldırıda parmağı olduğu iddialarını yalanlamaya devam ediyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani “İran’a iftira atarak maksimum baskı uygulamak istiyorlar. Bölgede çatışma istemiyoruz. Çatışmayı kim başlattı?” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile görüşmek üzere Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde. Pompeo daha sonra da Birleşik Arap Emirlikleri’ne geçerak orada temaslarda bulunacak.

RUHANİ VE ZARİF'İN VİZELERİ GELMEDİ

ABD Başkanı Donald Trump New York’taki BM Genel Kurulu kapsamında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile olası bir görüşme için “Görüşmemeyi tercih ederim” demişti.

İran devlet medyasındaki haberlere göre İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif 20 Eylül’de, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de 23 Eylül’de New York’a gelmek üzere yola çıkacaktı. Ancak ikisinin de ABD vizeleri henüz gelmiş değil. İran basınına göre önümüzdeki saatlerde vizelerin gelmemesi durumunda Zarif ve Ruhani’nin New York ziyaretleri iptal olabilir.

Amerika'nın Sesi 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.