Soylu’ya ‘PAK’ sorusu: ‘Kürdistan neresidir

Soylu’ya ‘PAK’ sorusu: ‘Kürdistan neresidir

.

A+A-

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Kürdistan denilen bölge neresidir?” diye sordu. Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik de, partisinin, 11 Aralık 2014 tarihinde Türkiye İçişleri Bakanlığı'ndan Evrak Teslim Alındı Belgesi'ni alarak yasal bir parti hakkını kazandığını söyledi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, TBMM’ye önerge vererek, Bakan Süleyman Soylu’nun, “Kürdistan adli bir parti denetimden nasıl geçer not almıştır, bunun özel bir gerekçesi var mıdır?” sorusunu cevaplamasını talep etti.

Lütfü Türkkan, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti;

“*AYM tarafından Kürdistan Özgürlük Partisi'nin 2018 yılı kesin hesabının doğru, denk ve Siyasi Partiler Kanunu’na uygun olduğuna oy birliğiyle karar verilmesi, sözde Kürdistan adı verilen bölgenin kabul edilmesi anlamına mı gelmektedir?

*Türkiye'de “Kürdistan” demek yasakken bir partinin adında bu kelimenin yer alması serbest mi bırakılmıştır?

*2018 yılı kesin hesabı kabul edilen Kürdistan Özgürlük Partisi'nin isminde yer alan Kürdistan denilen bölge neresidir?”

“PAK Anayasası’nın 90’ıncı Maddesine göre de yasal bir partidir”

Rûdaw’a konuşan PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, partisinin, 11 Aralık 2014 tarihinde Türkiye İçişleri Bakanlığı'ndan Evrak Teslim Alındı Belgesi'ni alarak yasal bir parti hakkını kazandığını belirterek, “Ocak 2015'te Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı PAK'a ismini ve programını değiştirmesi için ihtarda bulundu. PAK,  ismini ve programını değiştirmedi. Daha sonra Anayasa Mahkemesi Aralık 2016'da PAK'a ismini ve programını değiştirmesi için ihtarda bulundu. PAK bu ihtarla da ismini ve programını değiştirmedi” dedi.

PAK hakkında 2019 yılının Ocak ayında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatma davası açıldığını ifade eden Özçelik, “PAK olarak Anayasa Mahkemesi'nde Kürtçe ve Türkçe savunmamızı yaptık. Mahkeme süreci devam ediyor. Ama, PAK yasal bir parti olarak Ankara’da Seçim Kurulu gözetiminde 2017 ve 2020'de iki Olağan Kongresini yaptı. PAK yasal bir parti olarak her yıl bütçe bildirimini Sayıştay’a göndermiş ve her yıl bütçesi hiç bir sorun yaşamadan onaylanmıştır. PAK TC. Anayasası’nın 90’ıncı Maddesine göre de yasal bir partidir” diye konuştu.

“Kürdistan, PAK'ın icad ettiği bir kavram değildir”

Kürdistan ismi de yasal bir parti önünde engel teşkil etmediğini vurgulayan Mustafa Özçelik, “Şiddeti reddeden, bir parti olarak PAK, Kürt milletinin ve ülkesi Kürdistan'ın varlığını ve meşru, milli demokratik haklarını savunmaktadır. Kürdistan, PAK'ın icad ettiği bir kavram değildir. Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Devleti’nin kurucuları tarafından defalarca resmi belgelerde kabul edilmiş, bir ülkenin adıdır. Bu gerçeklik kabul edilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.