Selahattin Demirtaş  aday olmayacak

Selahattin Demirtaş aday olmayacak

Selahattin Demirtaş’ın kongrede aday olmayacağı ifade ediliyor. Gerekçe olarak ise Demirtaş'ın yargılandığı davalar sonucu 'siyaset yasağı' ihtimalinin bulunması gösteriliyor.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kongreye hazırlanıyor. Kongre öncesi tutuklu bulunan Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın yeniden aday olup olmayacağı konusu belirsizliğini koruyordu. Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın habaerine göre 11 Şubat’ta yapılacak 3. Olağan Kongresi öncesi parti kurullarında yürütülen eş başkan adayları tartışmasında sona gelindi.

 

Yapılan tartışmalar sonucu yaklaşık 13 aydır cezaevinde bulunan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kongrede aday olmayacağı ifade ediliyor. Gerekçe olarak ise Demirtaş'ın yargılandığı davalar sonucu 'siyaset yasağı' ihtimalinin bulunması gösteriliyor. Demirtaş'ın bu kararı ise 'partiyi rahatlatmak' ve partinin yıpranmasını önlemek' amacıyla aldığı belirtiliyor. Gerekçesini ise ayrıntılı olarak mektubunda ifade edecek. Haberde yer alan bilgilere göre mektup bugün açıklanacak.

 

Eş Başkan Serpil Kemalbay, MYK üyeleri ve milletvekillerinin katılacağı bir basın toplantısında Demirtaş’ın kongreye ilişkin mektubu okunacak. Mektupta Demirtaş’ın kongrede aday olamayacağını gerekçeleriyle birlikte anlatması bekleniyor. Parti kulislerine göre, Demirtaş’ın bu kararı almasında hakkında devam eden onlarca dava ve bu davalar sonunda alınacak hapis cezalarının yanı sıra siyaset yasağı ihtimali etkili oldu. Durumunun belirsizliğine dikkat çeken Demirtaş’ın, “Cezalar gelebilir, siyaset yasağı gelebilir. Romantik olmaya gerek yok. Partiyi zor duruma sokmaya gerek yok” dediği ileri sürülüyor.

 

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ise Demirtaş'ın siyaset yasağı alıp almayacağı belirleyici olacak. Siyasi yasak gelmezse, aday olabileceği konuşulanlar arasında. Ayrıca Demirtaş'a da HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’ye yapıldığı gibi 'Onursal Başkanlık' unvanı verilmesi de gündemde.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.