Rojava'daki siyasi taraflar Joe Biden'dan gelişinden umutlu

Rojava'daki siyasi taraflar Joe Biden'dan gelişinden umutlu

.

A+A-

ABD’de Joe Biden’ın yeni başkan seçilmesi ile birlikte Rojava’daki Kürt siyasi taraflar yeni yönetimin Türkiye’nin saldırılarını engelleyeceğine  dair umutları arttı.

ABD’nin 46’ıncı Başkanı Joe Biden oldu. Dün yapılan yemin töreniyle görevine resmi olarak başlayan Joe Biden yönetiminin dünyada ve bölgede siyasi, askeri anlamda bir çok değişikliğie gitmesi bekleniyor. Rojava’daki Kürt siyasi taraflar da Trump dönemine göre Biden döneminin Suriye Kürtleri açısından daha iyi olacağı beklentisinde.

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi(ENKS) yetkilileri, ABD’nin başkanlardan çok devlet kurumlarının karar mecinde etkili olduğunu, çok büyük değişiklikler beklememenin yanısıra, IŞİD’e karşı kahramanca savaşan Kürtlerin haklarını elde etmesi konusunda daha iyi bir havanın oluşacağı konusunda umutlarını koruyor.

Biden’ın göreve gelmesinin Rojava’ya etkilerini K24’de değerlendiren ENKS’nin Rojava’daki Yerel Meclisler Başkanı Mihsin Tahir, “Joe Biden’ın gelişi ile birlikte uluslararası alanda, dünya ve Ortadoğu’da ABD’nin daha yumuşak ve makul bir siyaset yürütecektir. ENKS olarak ABD’nin Kürtlere yönelik daha iyi bir politik süreç içerisinde olacağını özellikle IŞİD’e karşı büyük bedel ödeyen  Kürtlere karşı olumlu bir yaklaşım sergileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Rojava’daki tüm siyasi tarafların Trump döneminde Kürtlerin başına büyük belalar geldiği konusunda hemfikir olduğunu belirten Mihsin Tahir, “Özerk Yönetimi de Biden yönetiminin Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırılarını ve tehditlerini engelleyeceği görüşünde” şeklinde değerlendirdi.

Demokratik Barış Partisi Başkanı Telal Mihemed, ABD’nin Suriye’ye yönelik stratejik baktığını bu nedenle siyasetinde büyük değişiklik olmayacağını belirterek, “Ancak, Joe Biden’ın gelişi ile bazı sorunların olumlu yönde çözülmesini bekliyoruz” dedi.

ABD IŞİD saldırıları çerçevesinde Rojava Kürdistanı’nda HSD güçlerine askeri anlamda destek vermiş, Cenevre’de Suriye’de çözüm müzakerelerini desteklemişti. ABD son aylarda da Kürtler arası diyalog çalışmasını da garantörlük yapıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.