Robot sanatçı Ai-Da, İngiltere parlamentosunda konuştu

Robot sanatçı Ai-Da, İngiltere parlamentosunda konuştu

.

A+A-

Ai-Da isimli bir 'robot sanatçı' İngiliz parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarası'nda milletvekillerine hitap etti. Uzmanlar tarafından dünyanın ilk 'ultra gerçekçi' insansı robot sanatçısı olarak tanımlanan Ai-Da, proje yöneticisi Aidan Meller ile Lordlar Kamarası bünyesinde faaliyet gösteren İletişim ve Dijital Komitesi'nin "yeni teknolojilerin sanata ve sanat endüstrisine etkisi" başlıklı oturumuna konuk oldu.

Eserlerinin insan üretimi olanlardan farkına ilişkin bir soru üzerine, bilgisayar programları ve algoritmalara bağımlı olduğunu, kendisinin de bir bilgisayar olduğunu söylenen Ai-Da, "Canlı varlık olmasam da sanat eseri yapabiliyorum" dedi. İnsansı robot, gözlerindeki kameralar ve robotik kolları sayesinde tuval üzerinde çalışabildiğini söyledi.

İnsanlarla arasındaki farkın "bilinç" olduğunu vurgulayan Ai-Da, öznel tecrübeler hakkında konuşabildiğini ama kendisinin "tecrübe edinemediğini" dile getirdi. İsmini Britanyalı matematikçi ve öncü bilgisayar uzmanlarından biri olan Ada Lovelace'a borçlu olan Ai-Da'nın tabloları bugüne kadar çeşitli sergi ve galerilerde sanat severlerle buluştu.

Ai-Da'nın sergilenen eserleri arasında en dikkat çekici olanlardan biri, geçtiğimiz günlerde ölen İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in resmedildiği "Algoritmik Kraliçe" isimli tablosu oldu

Robot sanatçı Ai-Da, İngiltere parlamentosunda konuştu 4

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.