PSAKD Diyarbakır Şubesi Başkanı Aydın Atlı: Bu bize yapılan bir haksızlıktır

PSAKD Diyarbakır Şubesi Başkanı Aydın Atlı: Bu bize yapılan bir haksızlıktır

.

A+A-

Diyarbakır Cemevi’nde yapılan Aşure Lokması paylaşımı etkinliğinde konuşan PSAKD Diyarbakır Şubesi Başkanı Aydın Atlı, cemevine yer tahsisinin dava konusu edilmesine tepki göstererek, “Bu bize yapılan bir haksızlıktır. Biz bunu kendi üzerimize alıyoruz. Lütfen cemevlerimizin üzerinden ellerinizi çekin” dedi.

aşure lokması diyarbakır Diyarbakır Cemevi Aşure Lokması paylaşımı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi Cemevi’ne yer tahsis etme kararı veren 53 belediye meclis üyesi ve bu kurumlarla protokol imzalayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Baydemir hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianameyi kabul eden mahkeme, tahsis işlemlerini yapan Baydemir ve belediye meclis üyelerinin “zimmet” suçlaması ile ağır ceza mahkemesinde yargılanması gerektiğini söyleyerek, dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi.

Diyarbakır Cemevi’nde yapılan Aşure Lokması etkinliğinde konuşan PSAKD Diyarbakır Şubesi Başkanı Aydın Atlı, cemvine yer tahsisinin dava konusu edilmesine tepki gösterdi.

aydın atlı

‘Varolan uyum göstermek, ritüellere saygı göstermek gerekir’

Cemevlerinin kapılarının herkese açık olduğunu ifade eden Atlı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hüseyin Gazi Cemevi’nde Pirlerin postuna oturması üzerine de şunları söyledi: “Bu kapılara eksik gelenler tamamlanır ve giderler. Ancak bu kapılara gelirken, bu kapıları kendilerine göre dizayn edemezler ve edilemez. Varolan uyum göstermek, ritüellere saygı göstermek gerekir. Cemevlerimize yasal statü isterken, aynı zamanda saygı gösterilmesini de bekliyoruz.”

‘Cemevlerimizin üzerinden ellerinizi çekin’

Hacı Bektaş etkinliklerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre bir etkinlik dizayn edildiğini ifade eden Atlı, “Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli etkinlikleri uluslararası bir etkinliktir. Hacı Bektaş Belediyesi ve Alevi kurumları her yıl 16-17 Ağustos’ta düzenler. Ama geçen yıldan bu yana ne ilginçtir ki, Kültür Bakanlığı tarafından 13-14 Ağustos’ta ki, bu sene Sayın Cumhurbaşkanının katılımı ile gerçekleştirildi. Ve ilginçtir orada bir müjde de verildi. Devlet 8 tane cemevi yapacak. Buradan nereye gelmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz Cemevi 2011 yılında o zamanki Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından yapıldı. Diyarbakır’da yaşayan Alevilerin tüm sosyal etkinlikleri ve dinini inançlarını yerine getirmek üzere biz Alevilere teslim edildi. Yalnız tabii burada bu teslim edilme bir tahsisle 10 yıllığına yapıldı. Bu tahsis süresi şubat 2022’de doldu ve ilgili yetkililer tarafından tekrardan uzatıldı. Şimdi böyle bir uygulama yapılırken, 2 gün önce medyaya düşen, Sayın Osman Baydemir ve 53 meclis üyesi ki, bu üyelerden birisi de bizim üyemiz ve aynı zamanda yöneticimizdir. Haklarında kamu davası açıldı. İnsana ilk bakıldığında şaka gibi geliyor ama maalesef şaka değil. Siz bir taraftan devlet eliyle cemevi yapıyorsunuz ama yerel yönetimlerin yerelde gördükleri eksiklikleri tamamlamasını da dava konusu yapıyorsunuz. Bu doğru değil. Bu bize yapılan bir haksızlıktır. Biz bunu kendi üzerimize alıyoruz. Lütfen cemevlerimizin üzerinden ellerinizi çekin. Cemevleri Alevilerin ibadet ettikleri yerlerdir. Sosyal ve kültürel sorunlarını görüşüp çözüme kavuşturdukları yerlerimizdir. Cemevlerimize yasal statü tanınması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi köylerine hizmet götürüyoruz diye cami yapılması, bunlar bizim kabul edemediğimiz çizgilerimizdir. Lütfen bunlara saygı gösterin. Siyasal iktidarın ve siyasi parti temsilcilerinin kullandıkları kelimelere –cemevleri cümbüşevleri- dikkat etmeleri lazım. Şimdi ise “cümbüşevleri” dedikleri cemevlerimizi ziyaret ediyorlar. Lütfen Aleviler üzerindeki algı oyunlarını yapmayın” diye konuştu.

SUR AJANS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.