PAK: Sayın Hifzullah Kutum’un Tutuklanmasını Kınıyoruz

PAK: Sayın Hifzullah Kutum’un Tutuklanmasını Kınıyoruz

.

A+A-

Elazığ Fırat Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü araştırma görevlisi sayın Hifzullah Kutum eylül ayında Twitter hesabından, ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani öncülüğünde başlayan Büyük Eylül Devrimi’nin 60’ıncı yıldönümünde, “Şoreşa Îlonê hemû Kurdan pîroz be, Bijî Kurdistan” (Eylül Devrimi tüm Kürtlere kutlu olsun. Yaşasın Kürdistan) paylaşımı yaptığı gerekçesiyle, önce Fırat Üniversitesi Rektörlüğü tarafından kendisine soruşturma cezası verildi. Ardından da 06.11.2021 akşamı 'örgüt propagandası' suçlamasıyla tutuklandı.

Haklarında kapatma davası açılmış olsa da, aralarında Kürdistan Özgürlük Partisi’nin de olduğu Kürdistan isimli 4 parti yasal olarak faaliyet yürütmektedirler.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Kürdistan Özgürlük Partisi’nin bütçesini onaylayarak, 25 Eylül 2021’de Resmi Gazete’de yayınladı. Anayasa Mahkemesi’nin Kürdistan Özgürlük Partisi’nin bütçesini onaylaması, özünde Kürdistan isminin de yasal niteliğinin onaylanmasıdır.

Kürdistan isminin kullanılmasının, her şeyden önce, temel insani bir hak olan düşünce özgürlüğü kapsamında ele alınması lazım.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 90. Maddesi de tartışma götürmeyecek bir şekilde şiddet içermeyen düşüncelerin ifade özgürlüğünü onaylamaktadır.

Kürdistan; coğrafik, tarihsel bir gerçeklik ve Kürt halkının binlerce yıldır üzerinde yaşadığı ülkesinin adıdır.

Selçuklu Sultanı Sancar Bey, Osmanlı İmparatorluğu, İttihat Terakki, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün yazışmalarında ve İlk TBMM'de Kürdistan ismi resmi belgelerde mevcuttur. En son Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da ‘Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerine Kürdistan denildiğini biliyoruz’ demişti. Peki, tüm Osmanlı ve Türk devleti yöneticilerine yasak olmayan Kürdistan söylemi, neden bugün siyasetçi, aydın, akademisyen, esnaf, yazar ve sanatçılara yasaktır?”

Kürdistan gerçekliği yasaklarla, cezalarla, tutuklamalarla yok sayılamaz, yok edilemez.

Kürdistan ismi üzerindeki tüm yasak ve engellemelere son verilmelidir.

‘’Bijî Kurdistan’’ dediği için, sayın Hifzullah Kutum’un tutuklanmasını kınıyor ve derhal serbest bırakılmalıdır diyoruz.

Bijî Kurdistan, Yaşasın Kürdistan. 07.11.2021

PAK(Kürdistan Özgürlük Partisi) Basın ve İletişim Bürosu

TIKLAYINIZ: 'Kürdistan' paylaşımı yapan akademisyen tutuklandı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.