PAK: Hasankeyf’in Sulara Gömülmesi Tarihsel, Kültürel Bir Soykırımdır

PAK: Hasankeyf’in Sulara Gömülmesi Tarihsel, Kültürel Bir Soykırımdır

PAK Basın ve İletişim Bürosu Hasankeyf’in su altında bırakılmasıyla ilgili basın mestnini kamuoyuyla paylaştı.

A+A-

PAK Basın ve İletişim Bürosu Hasankeyf’in su altında bırakılmasıyla ilgili basın mestnini kamuoyuyla paylaştı.
Basın metninin tam içeriği aşağıda belirtildiği gibidir:
Türkiye Devleti, tarihi 12.000 yıl gerilere giden Hasankeyf’i sulara gömerek, tarihsel, kültürel bir soykırım uygulamaya çalışıyor.Hasankeyf’in sulara gömülmesi, insanlık ve Kürdistan tarihinin,  önemli bir parçasının soykırıma uğratılmasıdır. Bir doğa katliamıdır.
96 Yıldır Kuzey Kürdistan’da yüzbinlerce Kürt, Kürdistan evladı, özgürlük uğruna yaşamlarını yitirdiler.Ama ne yazık ki,hala ,  milli demokratik haklarımızdan yoksunuz. Hala  ana dille eğitim hakkımız tanınmıyor; Anayasa’da, kanunlarda dilimiz, varlığımız hala yasak.Halkımızın  vermiş olduğu bütün bu ağır bedellere rağmen, hala  dilimize, varlığımıza, tarihsel değerlerimize, kültürümüze, canımıza uygulanan  soykırımları engelleyebilmiş değiliz. Soykırımlar değişik şekillerde devam etmektedir. Ne yazık ki, dünya devletleri, BM, UNESCO, AB  dün olduğu gibi, bugün de bu soykırımlara seyirci kalmakta, müdahale etmemektedirler.
Evet, soykırımlar devam ediyor. Şimdi de tarihsel , kültürel değerlerimizden Hasankeyf, sulara gömülerek ,  tarihsel, kültürel bir soykırıma uğratılmak isteniyor .
Hasankeyf’teki  soykırım girişimisahipsizliğimizin işaretidir,dünyada güçlü dostlar edinemediğimizin, var olan dostlarımızı harekete geçiremediğimizin  göstergesidir.
Hasankeyf’teki  soykırım girişimi,  dünya devletlerinin kendi devlet çıkarları için,hala  Türkiye Devleti ile karşı karşıya gelmek istemediklerinin göstergesidir.
Hasankeyf’teki  soykırım girişimi ,Türkiye ve dünyadaki, sivil toplumun, çevrecilerin, doğal kaynakları koruyan kurumların, tarihsel , kültürel mirasları koruma gruplarının, insan hakları savunucularının ya bizlerden habersiz olduklarının ya da ilgisiz olduklarının göstergesidir.
Hasankeyf’teki  soykırım girişimi ,darmadağın, ittifaktan yoksun halimizin resmidir;milli, yurtsever dirayet ve bilincimizin yeterince gelişmediğinin  göstergesidir.
Hasankeyf’i  katletmek isteyenlerden, tarihsel, kültürel bir jenosidi gerçekleştirmek isteyenlerden  elbette ki yakınacak değiliz;onlar bu işi neden yaptıklarını çok iyi biliyorlar.
Ama öncelikle kendimizi sorgulamalıyız. Elbette ki, dünya devletlerinden, BM, AB  ve dünya kamuoyundan da yakınmaya hakkımız olduğunu düşünüyoruz.
Hasankeyf’i  vahşice soykırıma uğratmaya çalışanları kınıyor ve bu soykırımı durdurun diyoruz.
Halkımızı, BM, AB ve dünyadaki tüm çevreci grupları, insanlığın tarihsel, kültürel  mirasını korumayı amaç edinen kurum ve şahsiyetleri, Hasankeyf’in katledilmesini, yok edilmesini durdurmak için adım atmaya çağırıyoruz.
Evet, henüz her şey bitmiş değildir; ele verirsek, kendi sesimizi ,kendi gücümüzü, harekete geçireceğimiz dünya kamuoyunun gücüyle birleştirebilirsek, bu soykırımı durdurmak mümkündür.
14.06.2019
PAK Basın ve İletişim Bürosu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.