PAK Batman'da Enfal Soykırımını Cibranlı Halit Beyi ve Yusuf Ziya Bey'i andı

PAK Batman'da Enfal Soykırımını Cibranlı Halit Beyi ve Yusuf Ziya Bey'i andı

14.04.2019 saat 13.00 te PAK Enfal Soykırımının 33.yılı ve Cibranli Halit Beg ,Yusuf Ziya Beg'in katledilişlerinin 94.yılı munasebetiyle bir anma programı düzenledi.

A+A-

PAK İl binasında gerçekleşen anmaya PAK yönetici ve üyeleri ve dostları katıldı.

Açılış konuşmasını PAK Genel Başkan Yardımcısı Feyyaz Ekmen yaptı.Konuşmasında “İnsan yaşamında özgür ve güvenli yaşam esastır. Kürtler kendi ülkelerinde kendilerini yönetmediği müddetçe her zaman Enfal’larla karşılaşabilirler “dedi.

Anma Kurdistan şehitleri için saygı duruşu ve Milli Marşın (Ey Reqib) okunmasıyla başladı.

PAK ın Enfal Soykırımı ile ilgili açıklaması PAK İl başkanı tarafından okundu.

Açıklamada "Saddam Hüseyin İran’la süren savaşa rağmen,1986 Yılında büyük bir askeri güçle Kürdistan’a saldırdı. Bu saldırılardan biri de Halepçe katliamıydı.Hedef tüm kürtleri yok etmekti. Hedefe ulaşmak için tüm araç ve yöntemler serbestti; karadan ve havadan bombalama, köy ve yerleşim yerlerini ortadan kaldırma, yerinde toplu infazlar, kimyasal silahların kullanımı vs.

Bu vahşice saldırılar, tam üç yıl boyunca sitemli bir şekilde sürdü, fakat en büyük ve yoğun saldırılar 1988 de gerçekleşti. Bu saldırılardan biri de Halepçe katliamıydı. Saldırıların hedefinde Asuriler ve Türkmenler de vardı. Enfal saldırılarında 182.000 Kürdistanlı öldürüldü, Güney Kürdistan’ın 4665 köyünden 4000’i yerle bir edildi. Saldırılarda 3000 cami, 2000 okul, 300 hastane ve 27 kilise yıkıldı Bir milyonu aşkın Kürt, evini ve yurdunu terk ederek dağ, bayır yollara düştü.

Çağdaş tarihin tanıklık ettiği en büyük katliamlardan biride işte bu vahşi operasyonlar ile “Enfal” adı verilen soykırım girişimidir.

Enfal sadece Kürdistan halkına değil, tüm insanlığa karşı yapılmış bir soykırımdır.

Açıktır ki, ne Enfal soykırımı, ne ondan öncekiler, ne de sonraki soykırımlar Kürdistan halkının özgürlük mücadelesini ortadan kaldırmadı, kaldıramayacaktır da" dedi.

Cibranlı Halid Beg ve Yusuf Ziya Beg ve arkadaşlarının şehadetlerinin 94.yılı nedeniyle PAK İl Başkanı Aziz Özdemir yaptığı açıklamada "Cibranlı Halit Bey ile Yusuf Ziya Bey 94 yıl önce bugün,14 Nisan 1925 günü Bitlis’te, Türkiye Devleti tarafından katledildiler. Cibranlı Halit Bey kurşuna dizilerek, Yusuf Ziya Bey ise asılmak suretiyle katledildiler.

Kürdistan tarihindeki en önemli başkaldırılardan biri de Şeyh Said ayaklanmasıdır. Bu ayaklanmanın hazırlığı, Cibranlı Halit Bey’in liderliğini yaptığı Azadi Örgütü tarafından yapılıyordu. Azadi Örgütü 1921 yılında kuruldu.Yusuf Ziya Bey de örgütün kurucularındandı.

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) kendisini, Kürt halkının hürriyet mücadelesi bağlamında Azadi Örgütü’nün, Cibranlı Halit Bey ve Yusuf Ziya Bey’lerin özgürlük davasının devamcısı olarak görüyor ve onların mücadele bayrağını bugün de

dalgalandırmanın onuruyla, şehadetlerinin 94. Yıldönümünde Cibranlı Halit Bey, Yusuf Ziya Bey ve tüm Kürdistan şehitlerini saygıyla anıyor. "dedi

Anmada Hamdusena Demirel Enfal Soykırımı ile ilgili detay ve istatistiki bilgiler içeren bir seminer verdi.

Mele Emedin Yetiz "Koçberkırına Kurda" ve "Li Ser Hereketa Azadi" adlı iki şiirini okudu.

Anma Programı Anfal ile ilgili bir belgesel filim gösterimi ile sona erdi.

1-009.jpg2-025.jpg3-022.jpg4-021.jpgao.jpgbelgefilm.jpgfe.jpghd.jpgmay.jpgmay2.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.