Neçirvan Barzani: Şengal Soykırımı 21. yüzyılın en büyük trajedisidir

Neçirvan Barzani: Şengal Soykırımı 21. yüzyılın en büyük trajedisidir

.

A+A-

Ezidi Soykırımı’nın 8’inci yıldönümünde kurbanlar için Duhok’un Semel ilçesinde bir anma düzenlendi.

IŞİD tarafından Şengal’de Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamın 8’inci yıl dönümü vesilesi ile düzenlenen törende konuşan Başkan Neçirvan Barzani, “Şengal katliamı ve yaşanan yıkımın yanı sıra, Ezidi kardeş ve annelerin kaçırılması, alınıp satılması, her şeyden çok Ezidilerin ve tüm Kürdistan halkının yüreğini derinden yaralamıştır. Bu hepimiz için kanayan bir yaradır ve kolay kolay unutulmayacaktır” dedi.

Ezidi Soykırımı’nın 8’inci yıldönümünde kurbanlar için Duhok’un Semel ilçesinde bir anma düzenlendi.

Anmaya, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Ezidi Ruhani Meclisi üyeleri, Kürdistan Bölgesi’ndeki yabancı ülkelerin konsolosları, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükumetinden yetkililer ve kurbanların yakınları katıldı.

Burada bir konuşma yapan Başkan Neçirvan Barzani, sözlerine Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin temsilcisi, Erbil’deki yabancı ülke temsilcileri ve konukları selamlayarak başladı.

“Kürdistan tarihinde yeni bir kanlı sayfa”

Barzani, “Hepimiz acı dolu yüreklerle Şengal Soykırımının 8’inci yıldönümünü anıyoruz. Bu Ezidilerin ve Kürdistan halkının 21’inci yüzyılda yaşadığı en büyük trajedidir. Bu gün vesilesi ile Ezidi şehitlerin ve kurbanların aziz anısı karşısında saygıyla eğiliyoruz” dedi.

“IŞİD’in gerçekleştirdiği bu felaket, Kürdistan tarihinde yeni bir kanlı sayfa, Ezidilerin yaşadığı yeni bir fermandır (soykırım)” diyen Başkan Neçirvan Barzani, şöyle devam etti:

“5.000 Ezidi kadın, çocuk ve erkek kurban edildi. Hala kaçırılan 2717 Ezidi’nin akibeti bilinmiyor, 325.000 Ezidi kamplarda yaşıyor, 100.000 Ezidi dünyanın değişik ülkelerine mülteci olarak dağıldı. Şengal’in büyük bölümü yerler bir dildi, halkı evsiz kaldı.

Bir düşünün; bir kaç gün içerisinde binlerce Ezidi vurularak toplu mezarlara gömüldü. Binlerce Ezidi kız ve kadın kardeşimiz kaçırıldı, alınıp satıldı. Silah zoruyla ve ölümle dinleri değiştirilmeye çalışıldı.

Değerli kardeşler; Biliyorum ki kalpleriniz hüzün ve özlemle dolu. Acınız fazlasıyla büyük. Bu bahsettiğimiğz rakamlar çok üzücü. Bu büyük trajediyi her zaman aklımızda tutmalıyız ki, bir an önce çözüme kavuşturmak, etkilerini azaltmak ve bu trajedinin milletimiz üzerinde bir daha tekrarlanmaması için çalışalım.”

“Bugüne kadar 3.554 kadın, çocuk ve erkek kurtarıldı”

Barzani, trajedinin ilk günlerinden itibaren Ezidileri korumak için ellerinden geleni yapacaklarına dair söz verdiklerini ve “Ezidileri Kurtarma Ofisi” adıyla bir çalışma başlattıklarını hatırlatarak, “Şengal katliamı ve yaşanan yıkımın yanı sıra, Ezidi kardeş ve annelerin kaçırılması, alınıp satılması, her şeyden çok Ezidilerin ve tüm Kürdistan halkının yüreğini derinden yaralamıştır. Bu hepimiz için kanayan bir yaradır ve kolay kolay unutulmayacaktır” dedi.

Ezidileri Kurtarma Ofisi’nin bugüne kadar 3.554 Ezidi kadın, çocuk ve erkeği kurtarabildiğini anlatan Barzani, “Kaçırılan her bir Ezidi kadın, erkek ve çocuk kurtarılana kadar devam edeceğimize söz verdik, bu bizim görevimizdir, Ezidi kardeşlerimiz için yapabileceğimiz en basit iştir ve onlar için ne yapsak azdır. Kaçırılanlar hakkında bilgisi olan herkesin, bu kişilerin bulunup Allah'ın izniyle kurtarması ofisimizle işbirliği yapmasını istiyorum” çağrısında bulundu.

Neçirvan Barzani, katliam sırasında, Kürdistan Bölgesi hükumetinin Duhok halkı ve Birleşmiş Milletler'in de yardımıyla, Şengalli mültecileri barındırmak ve desteklemek için hızlı ve kapsamlı bir çalışma yürüttüğünü anlattı.

Halkın mültecilere yaptığı yardımların gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Neçirvan Barzani, Duhok,  Zaho ve tüm Badinan halkına, din adamlarına, aydınlara, üniversite öğretmenlerine de ayrıca teşekkür etti.

Barzani, “Din adamlarının Ezidi mülteciler için camileri boşaltması kararı almasını hiç bir zaman unutmayacağım. Kürdistan'da ve özellikle de Duhok’ta sergilenen bu tablo, Kürdistan için ve tüm dünya için bir gurur kaynağıdır, sonsuza kadar kalmalıdır” dedi.

“Başkan Barzani halkımıza verdiği sözü yerine getirdi”

Başkan Mesud Barzani’nin Şengal’i özgürleştirme, Ezidilerin kutsal mekanları olan Şêx Şerefdin ve Laleş’i korumaya söz verdiğini belirten Neçirvan Barzani, sözlerine şunları ekledi:

“Saha karargâhını Şengal’de kurdu ve Şendal Dağı'nda zafer müjdesini verdiği güne kadar da savaş cephesinden çekilmedi ve halkımıza verdiği sözü yerine getirdi.

Şengal dağını koruyan, Şengal’in kurtuluşu için şehit olan yiğit Peşmergeler, Kürt halkı tarafından her zaman saygıyla anılacaktır. Onların kahramanlıkları ve kanları sayesinde IŞİD Ezidileri yok edememiştir.

Şengal’deki trajediye dikkat çekmek ve Ezidileri desteklemek için yurt dışında çalışan tüm örgütlere ve Kürt şahsiyetlerine teşekkür ediyorum. O günlerde Şengal’i özgürleştirmemize yardım eden müttefik ülkelere teşekkür ediyorum. Bu trajedinin dünyanın birçok ülkesinde soykırım olarak tanınması için bize yardım etmeye devam etmelerini umuyoruz.”

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.