NATO: ‘Haşdi Şabi’nin varlığından rahatsızız’

NATO: ‘Haşdi Şabi’nin varlığından rahatsızız’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun İran’ın Irak’ın içişlerine katılmasından endişe duyduğunu söyledi. NATO’nun ‘İran’ın müdahaleci politikalarına karşı yanlarındayız’ dediği Irak Hükümeti ise ordu bütçesinden Haşdî Şabili 122 bin kişiye maaş

A+A-

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen NATO-Gürcistan Komisyonu toplantısının ardından basına açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun İran'ın Irak'ın içişlerine katılmasından endişe duyduğunu söyledi.

 

Konuyla ilgili Kurdistan24 muhabirinin sorusunu yanıtlayan Stoltenberg, NATO olarak İran'ın Irak'ın içişlerine karışmasının bölgede huzur ve barışın tesis edilmesinin önünde engel olduğunu ifade ederek, NATO üyesi birçok ülkenin defalarca bunu ifade ettiklerini belirtti.

 

Stoltenberg, İran'ın müdahaleci politikalarına karşı Irak hükümetini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

 

Öte yandan, Irak Hükümeti, hazırladığı 2018 yılı bütçe taslağında maaş verilecek İran destekli paramiliter örgüt Haşdi Şabi milislerinin sayısı 122 bin olarak belirledi. 122 bin Haşdi Şabi mensubunun Irak hükümetinden düzenli olarak maaş alması Bağdat’taki bazı çevrelerin tepkisine neden olurken, ekonomik gözlemciler de Haşdi Şabi’ye ödenecek maaşların Irak hükümetini zora sokacağını belirtiyor.

 

Geçtiğimiz günlerde de, Irak Başbakanı Haydar Abadi, Haşdi Şabi milislerini kendilerine verilen paranın büyük bir kısmını seçim propagandasında kullanmakla suçlamıştı. İran’ın açık destek sağladığı ve Irak hükümetinin de meşrulaştırmak amacıyla yasal statü verdiği Haşdi Şabi milis gücü hakkında Uluslararası Af Örgütü, BM ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği(UNHCR) ve birçok uluslararası örgüt rapor hazırlamış ve milislerin insanlık suçu da dahil birçok suça karıştığını aktarmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.