Meclis’te ‘Tahir Elçi cinayeti’ tartışması; Önerge reddedildi

Meclis’te ‘Tahir Elçi cinayeti’ tartışması; Önerge reddedildi

.

A+A-

 HDP’nin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin cinayetine dair verdiği genel görüşme önergesinde AK Parti ile HDP’li vekiller arasında tartışma yaşanırken, önerge AK Parti ve MHP’li vekillerin oyları ile reddedildi.

TBMM Genel Kurulu'nda dün akşam, gündem dışı konuşmaların ardından siyasi parti gruplarının önerileri ayrı ayrı ele alındı.

HDP'nin, "Tahir Elçi cinayetinin tüm boyutlarıyla araştırılması" ile ilgili araştırma önergesinin ön görüşmelerinin yapılması önerisi üzerinde konuşan HDP Mardin Milletvekili Ebrü Günay, Tahir Elçi cinayetinin adeta göstere göstere geldiğini belirterek, Elçi’nin 14 Ekim 2015 tarihinde, Ahmet Hakan'ın moderatörlüğünü yaptığı, Tarafsız Bölge programında yaptığı konuşmanın ardından hedef gösterildiğini hatırlattı.

Günay, “Adeta azmettirici rolünü üstlenen bu programdan sonra Tahir Elçi gözaltına alındı, hakkında soruşturma açıldı, ölüm tehditleri almaya başladı. Tahir Elçi, kullandığı Twitter hesabından, kimseden korkmadığını; tüm bunların, mücadelesinin bir parçası olduğunu dillendirirken de hedef olduğunu belirtmiş ve âdeta bu cinayeti, henüz gerçekleşmeden önce, kamuoyuna ilan etmiş oldu. Ancak, yetkililer ölüm tehditlerini dikkate almamış, tüm bu süreçte hiçbir önlem alınmamıştır” dedi.

Ebru Günay, "Cinayete ilişkin hiçbir önlem alınmadığı gibi olaydan sonra kolluğun, olay mahalline su sıkması, savcının anında tespit yapmaması gibi durumlar, faillerin bulunmasını olanaksız hale getirdi" ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tahir Elçi'nin siyasi suikasta kurban gittiğini söyledi.

Tanrıkulu, şunları söyledi:

“Failler belli olmasına rağmen, ısrarla ama ısrarla deliller toplanmadı, Adli Tıp gerekli araştırmayı yapmadı. Sonunda ne oldu biliyor musunuz? Londra'daki bir merkez bir rapor hazırladı. O rapordan sonra, üç buçuk yıl sonra dava açılmak zorunda kaldı; üç buçuk yıl sonra o dava açılmak zorunda kaldı. Türkiye'nin birçok yerinden gelmiş baro başkanı var, avukatlar var ve o duruşmada pervasız davranan bir yargıç var; pervasız davranan, böyle olmaz dedirten bir yargıç var, başkan var. Bakın, ya, Türkan Elçi'ye, eşine iddiasını bildirmek için konuşma hakkı vermeyen. ‘Önce sanıkları dinleyeceğim, müdahiller iddiasını bildirmeyecek, ilk önce sanıkları dinleyeceğim’ diyen bir başkan var. Hangi usulde bu var? Ve hepimizin gözü önünde bu yapılıyor, göstere göstere yapıyorlar. O nedenle, bu kürsüye çıktığım zaman, yargının bu ortamını gördüğüm zaman kendimden geçiyorum değerli arkadaşlar çünkü siz, o yargının rantıyla ilgilisiniz ama faili meçhul cinayetlerle, işkencelerle, zulüm gören insanların ne çektiğiyle ilgili değilsiniz o ortam içerisinde. Bizim bulunduğumuz ortamda, Diyarbakır Adliyesinde, Diyarbakır Barosunun katledildiği duruşmada yargıç bu kadar pervasızsca, o pervasızlığını sürdürüyorsa diğer ortamlarda neler olacak, neler olacak değerli arkadaşlar?”

Tanrıkulu, AK Parti sıralarını işaret ederek, "Tahir Elçi'nin faili sizlersiniz. Araştırmayanlardır, bunun üstünü örtenlerdir" ifadesini kullandı.

Bunun üzerine AK Parti milletvekilleri, Tanrıkulu'na tepki gösterdi.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, PKK'lilerin olay yerine giden Cumhuriyet savcısına bütün hendeklerden ateş açtığını söyledi.

Zırhlı araçlarla bile keşif yapılamadığını belirten Özkaya, "Bugün bu önergeyi verenlerin biri çıkıp neden 'Ey PKK terör örgütü tarihe, millete silah sıkıyorsunuz.' diyemiyor? Çünkü onların esirleri de o yüzden" diye konuştu.

Ali Özkaya, Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin davanın Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesinde devam ettiğini ifade ederek, Anayasa gereğince devam eden davalarla ilgili Meclis'te de önerge verilemeyeceğini söyledi.

Sataşmadan söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Tahir Elçi'yi öldürenler, sizin koruduğunuz kolluk gücüdür" dedi.

HDP’nin önerisi, AK Parti ve MHP’li vekillerin oyu ile reddedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.