McGurk Süleymaniye'de

McGurk Süleymaniye'de

12 Mayıs’ta Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilen genel seçimden sonra yeni hükümetin kurulması için siyasi partiler arasında görüşmeler devam ediyor.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Bret McGurk bugünlerde Süleymaniye’yi ziyaret ederek, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Değişm Hareketi  (Goran), Kürdistan İslami Birliği (Yekgırtu), Kürdistan İslami Topluluğu (Komel) Demokrasi ve Adalet için Koalisyonu ve Yeni Nesil partileriyle bir araya geleceği öğrenildi.

Goran’ın Amerikalı veya İranlıların isteği üzerine kendi taleplerinden vazgeçmeyeceğini belirten Değişim Hareketi (Goran) Ulusal Konseyi Üyesi Abdurrazak Şerif,  “Hiçbir zaman Amerikalılar veya İranlıların Goran Hareketi’nin kararları üzerinde etkisi olmadı. Goran’ın Irak’ta siyasi süreci boykot edip etmeyeceğine karar verecek olan ulusal konseydir” ded.

Goran’ın daha önce de bazı konularda kendi kararına göre hareket ettiğini dile getiren Şerif, şunları söyledi: “Amerikalılar ve McGurk kendisi parlamento oturumunu 3 gün ertelemeye çalıştı ama yapamadı. Parlamento kapatıldıktan sonra da Amerikalılar, İngilizler ve İranlılar sürekli Goran parlamenteri olan Dr. Yusuf Muhammed’ın parlamentoya dönmesini talep etti ama Goran bunu da yapmadı.”

Brett McGurk ile bir araya geleceklerini söyleyen Goranlı yetkili, “Irak’ta siyasi sürecin boykot edilmesi konusunda ulusal konsey ve genel konsey toplanarak karar verecek. Buradan çıkan karar daha sonra yürütme konseyinde ele alınacak” diye konuştu.

Goran dışında Yekgırtu, Komel, Koalisyon, Komunist Partisi ve Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) şaibe karıştığı gerekçesiyle 12 Mayıs’ta yapılan genel seçim sonuçlarını reddediyor.

Demokrasi ve Adalet için Koalisyonu Yürütme Konseyi Üyesi Aram Heme Mina, Brett McGurk’un yanı sıra, başka yetkililerin de Süleymaniye’yi ziyaret edeceğini belirtti.

Aram Heme Mina, “Önce McGurk’un söz konusu siyasi taraflara ne getireceğini bilmemiz lazım. Eğer 1-2 sandalye karşılığında tarafları siyasi sürece katılma konusunda ikna etmeye çalışırsa, bence siyasi taraflar bunu kabul etmeyerek seçmenlerin çalınmış oylarını göz ardı etmemeli" ifadelerini kullandı.

Aram Heme Mina, sözlerine şöyle devam etti:

“McGurk’un sunacağı makam ve koltuk karşılığında taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Doğru olan, taleplerden vazgeçmemektir. Ya seçimler tekrarlansın ya da siyasi süreç boykot edilsin. Siyasi bir parti seçmenlerinin oylarını hiçe sayarak belli mükafatlar karşılığında siyasi sürece dahil olursu, ileride bunun bedelini ödeyecektir.”

Geçtiğimiz günlerde söz konusu 6 siyasi parti Erbil ve Süleymaniye’de 10’dan fazla toplantı gerçekleştirdi.

Rûdawın internet sitesinde yayınlanan habere göre, söz konusu siyasi partiler, toplantılara ara vererek seçim komisyonuna ilettikleri itirazların sonuçlarına göre hareket edecek.

İsminin açıklanması istemeyen Goranlı üst düzey bir yetkili, Goran’da çoğunluğun siyasi sürecin boykot edilmesini talep ettiğini ifade ederek, “Ancak çoğunluğun istediği şey olacak diye bir şey yok. Boykotun sonucu Goran’ın lehine sonuçlanmayacaksa başka yollar denenecektir” dedi.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, KYB, Goran, Komel ve Yekgırtu’yu Bağdat’a geri dönme konusunda ikna etmesi için bazı girişimler söz konusu. Ancak henüz hiçbir siyasi parti bu talebi kabul etmiş değil.

Komel Başkanlık Konseyi Üyesi Şwan Raber, partisinin seçim sonuçlarını reddettiğini hatırlatarak, “Brett McGurk, Komel ve diğer tarafları ikna etmesi için iyi bir alternatif sunarsa, ortak çalışma yapılabilir” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.