Leyla Zana'nın vekilliği düşürüldü

Leyla Zana'nın vekilliği düşürüldü

HDP Milletvekili Leyla Zana’nın milletvekilliği devamsızlık gerekçesiyle düşürüldü. Böylece yaklaşık 1 yılda 6 HDP milletvekilinin üyeliği düşürülmüş oldu.

A+A-

Meclis Genel Kurulu’ndaki oylama Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı başkanlığında yapıldı. Oylamaya 324 milletvekili katıldı. Elektronik yapılan oylamanın sonunda Zana’nın milletvekilliği 302 oyla düşürüldü. CHP ve HDP milletvekillerinin katılımının düşük olduğu oylamada ret oyunun sayısı 22 oldu.
Son söz verilmedi
Bahçekapılı, oylama sonuçlarını açıkladıktan hemen sonra birleşime yarım saat ara verdi. Oylama sonrasında konuşma talep eden HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioglu bu duruma tepki gösterdi.
Yemin krizinden vekilliğin düşmesine
HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, TBMM’de yemin ederken “Türk milleti” yerine “Türkiye milleti” deyince geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal yemini geçersiz saydı. Zana tekrar yemin etmesi çağrısına da uymadı. Yemin etmediği için Yasama çalışmalarına katılamayan Zana hakkında devamsızlık çizelgesi tutuldu. Bu süreçte sekreteri ve odası da alınan Zana hakkında devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi için komisyon süreci işletildi. Anayasa Karma Komisyon’un kararı da devamsızlık nedeniyle düşürme yönünde oldu. Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesinde son söz Meclis Genel Kurulu’ndaydı. Genel Kurul da düşürülme yönünde oy kullandı.
Vekilliği düşürülen HDP’li sayısı 6 oldu
26. Yasama döneminde ilk olarak 21 Şubat 2017 tarihinde HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşürüldü. Daha sonra sırasıyla Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk, Besime Konca’nın milletvekilliği düşürüldü. Zana ile birlikte bu sayı 6’ya yükseldi. HDP’nin milletvekili sayısı 53’e düştü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.