Kürtçe Savunmaya 60 Bin Lira

Kürtçe Savunmaya 60 Bin Lira

Gerekçeli karara göre davanın yargılama gideri olarak 238 bin lira hesaplanırken, söz konusu yargılama bedeli sanıklardan karşılanacak.

A+A-

Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK Türkiye Meclisi ana davasında, çeşitli hapis cezasına çarptırılan 111 sanığa ilişkin gerekçeli karar açıklandı. Gerekçeli karara göre davanın yargılama gideri olarak 238 bin lira hesaplanırken, söz konusu yargılama bedeli sanıklardan karşılanacak.

11 bin 84 sayfalık gerekçeli karar kitap şeklinde bastırılmak üzere matbaaya gönderilirken, kararda 7 yıldan bu yana yapılan yargılamanın giderleri de ayrıntılı olarak açıklandı.

Kararda, KCK Türkiye Meclisi ana davasından yargılanan ve Kürtçe bilmeyen Diyarbakır'ın Bağlar eski Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler için 165 lira Kürtçe-Türkçe tercüme bilirkişi rapor gideri yazıldığı dikkat çekti. Çanakkaleli olan ve yargılama sırasında Türkçe savunma yapan Özsökmenler'in tercüme ücreti ile birlikte 2 bin 465 lira yargılama gideri ödeyeceği de gerekçeli kararda yer aldı.

Kürtçe Savunmaya 60 Bin Lira

Yargılama giderlerinin sanıklardan alınarak hazineye kaydedileceği belirtilen kararda, 7 yıl süren davanın yargılama giderinin toplam 238 bin lira olduğu ve yapılan harcamaların her sanığa göre ayrı kalemler halinde yazıldığı ifade edildi. Kararda, bir dönem krize neden olan Kürtçe savunma talepleri ile ilgili 'Kürtçe-Türkçe tercüme bilirkişi raporu' harcamasının tüm sanıklar için toplam 60 bin lira olduğu belirtildi.

Ortam ve telefon dinlemesi kayıtlarının çözümü için düzenlenen 'TRT bilirkişi raporu' giderinin ise tüm sanıklar için 79 bin 200 lira olduğu ifade edildi. Kararda sanıkların ev ve işyerlerinde ele geçirilen 'dijital malzemelerin incelenmesine ilişkin bilirkişi raporu' giderinin ise toplam 29 bin 100 lira olduğu kaydedildi. Dosyada yapılan diğer yargılama giderlerinin ise HTS (telefon sinyali kaydı) bilirkişi raporu gideri, Ortam ve telefon tapelerine ait bilirkişi raporu gideri, Fotokopi gideri ve tebligat giderlerinden oluştuğu belirtildi.

Kim kaç para ödeyecek?

Yargılama giderlerinin sanıklardan alınacağı belirtilen kararda, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek'in 6 bin 735 lira ile en yüksek yargılama giderine sebebiyet verdiği ifade edildi. Kararda, Van eski Milletvekili Kemal Aktaş'ın 2 bin 445 lira, BDP eski Genel Başkanı Demir Çelik'in 2 bin 465 lira, Şırnak eski Belediye Başkanı Ahmet Ertak'ın 2 bin 425 lira, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkan yardımcısı Fırat Anlı'nın 2 bin 485 lira, Batman eski Belediye Başkanı Nejdet Atalay'ın 2 bin 465 lira, Siirt eski Belediye Başkanı Selim Sadak'ın 3 bin 45 lira, Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan'ın 705 lira, Tunceli eski Belediye Başkanı Songül Erol Abdil'in bin 835 lira, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanları Leyla Güven'in 3 bin 35, Hatip Dicle'nin bin 805 lira ve Mardin eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün ise 280 liralık yargılama gideri ödeyecekleri belirtildi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.