Konya'daki katliamda saldırgan kapıdaki köpeği bile kurşunlamış: Bu olaydan sonra kapımı çift kilitliyorum

Konya'daki katliamda saldırgan kapıdaki köpeği bile kurşunlamış: Bu olaydan sonra kapımı çift kilitliyorum

.

A+A-

Dedeoğulları ailesinin yakını saldırganın evde tek bir canlı bile bırakmak istemediğini, kapıdaki köpeği bile kurşunladığını belirterek 'Bu kadar kin, nefret neden?' diye sordu.

Konya'nın Meram ilçesine bağlı Hasanköy Mahallesi’nde gerçekleşen ırkçı saldırıda Karslı Dedeoğlu ailesinin 7 üyesi öldürüldü. Mahallede tek Kürt ailesi olan Dedeoğulları için taziye çadırı evlerinin olduğu Meram ilçesinde kurulmazken, aile taziyeleri Karatay ilçesine bağlı Saraçoğlu Mahallesi’nde kabul ediyor.

TAZİYEYE YOĞUN KATILIM

Dedeoğulları ailesinin kurduğu taziyeye katlım oldukça yoğun. Konya merkez, Cihanbeyli, Kula ilçeleri başta olmak üzere Diyarbakır ve İstanbul’dan da taziyeye gelip başsağlığı dileyenler var. Sivil toplum örgütleri, hukuk dernekleri ve siyasi parti temsilcileri de gelip aileye başsağlığı dileyip dayanışma mesajları verdi. Yakınlarını kaybeden aile fertleri ise bir yandan gelen taziyeleri kabul ederken, bir yandan da neler yaşadıklarını anlatarak, olayın ırkçılık saldırısı dışında başka bir gerekçesinin olmadığını anlatıyor. Saldırıyı yapanların bulunmasını isteyen aile bireyleri, fail ya da faillerin yakalanması, etkin soruşturma yürütülmesi ve olayın arkasında bulunan odakların ortaya çıkartılmasını istiyor.
YAŞAR DEDEOĞULLARI'NIN YEĞENİ: POLİS BUNLARI BİRAZ DAHA DÖVELİM DİYORDU

Taziyeye gelenleri karşılayan Yaşar Dedeoğulları’nın yeğeni H.R.'nin kolları ve vücudunda morluklar vardı. Gelen heyete yaşadıklarını anlatan H.R., morlukların katliam akşamı polis tarafından darp edildiği sırada oluştuğunu anlattı. Katliamın yaşandığı akşam amcasını evine gitmek istediği sırada darp edildiğini anlatan H.R., “Ayırt etmeyeceksin, bunun dili ne olursa olsun. Şurada iki hayvan can çekişse içimiz gider. Bakın 7 can gitti, bir aile yok oldu. Benim kuzenimin annesi, babası, kardeşleri yok oldu. Kafama vuruyor, çenem tutulmuştu, ben konuşamadım. Oradaki doktorlar şahittir. O üniforma şerefli bir üniforma. O üniformayı şerefli insanlar giysin. Polis ‘Kameralara söylemeyin de şunları biraz dövelim’ diyordu. O bu üniformayı ne için giyiyor? Biz bunu yaşıyoruz kimse dur diyemiyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

E.Ş: AİLEM KÜRT OLDUĞU İÇİN KATLEDİLDİ, BAŞKA NEDENİ YOK

Taziyeleri kabul eden aile bireylerden biri de E.Ş. Öldürülen Dedeoğulları ailesi bireyleri ile kuzen olan E.Ş., gelen heyetlerle bire bir görüşerek olayın nasıl yaşandığını, yaşanan ihmalleri ve ailenin beklentisini dile getirdi. Artı Gerçek’e konuşan E.Ş., İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun olayı geçmişe dayanan bir husumet olarak göstermesine tepkili. Taziyeye geldiğinde bunu Süleyman Soylu’ya söylediğini anlatan E.Ş., “Kesinlikle ailem Kürt oldukları için öldürüldü. Başka bir nedeni yok” diye anlattı.

‘KAPIDA TEK CANLI KÖPEK KALMIŞ, ONA BİLE KURŞUN SIKMIŞ’

Yaşar Dedeoğlu ailesinin o bölgede yaşayan tek Kürt ailesi olduğunu anlatan E.Ş., aileye yönelik saldırıların birden fazla defa gerçekleştiğini anlattı. Dedeoğlu ailesinin ırkçı bir saldırgan tarafından katledildiğini ifade eden E.Ş., saldırganın kin ve nefretle dolu biri olduğuna dikkat çekti. Saldırı anına ait görüntülerin vahşeti gözler önüne serdiğini anlatan E.Ş., “Görüntüleri gördünüz. Bu şahıs o kadar öfkeli ki, o kadar gözünü kan bürümüş ki kapıdaki köpeğe bile kurşun sıkıyor. Düşünün bir tek canlı köpek var kapıda, ona bile kurşun sıkıyor. Kızlardan biri yaralı halde eve gidiyor. O şahıs köpeği kurşunladıktan sonra bu defa eve benzin dökerek ateşe veriyor. Bu kadar kin nefret neden birikmiş bu insanlarda anlamış değilim” dedi.

‘BİR KÜRT OLARAK KAYGILIYIM, BU OLAYDAN SONRA KAPIMI ÇİFT KİLİTLİYORUM’

Bu saldırının bölgede yaşayan insanları kaygılandırdığını anlatan E.Ş., bugüne kadar kaygı yaşamadığını ancak bu saldırının ardından kendisinin de kaygı yaşamaya başladığını söyledi. “Bir Kürt olarak kaygılanıyorum” diyen E.Ş., “İnanın yarın benim de kapıma biri dayanır mı diye aklımdan geçirmiyor değilim. Bu olaydan sonra kapımı çift kilitliyorum. Bunun altını çizerek söylüyorum, biri bir eve gidip 7 kişiyi katlediyorsa, kapıda bir canlı varlık köpek var, ona da kurşun sıkıyorsa bana da yapılabilir. Bu olaydan sonra kaygılandım” diye anlattı.

‘BU OLAYIN YAŞANMA SEBEPLERİNDEN BİRİ SİYASETİN KULLANDIĞI DİL’

Bu olayların yaşanmasını tetikleyen nedenlerden birinin siyasetin kullandığı dil olduğunu ifade eden E.Ş., siyasilerin üsluplarına dikkat etmesini istedi.

DEDEOĞLLARI AİLESİ HUSUMETİN NE OLDUĞUNU SAVCILIĞA DA ANLATMIŞ

Dedeoğlu ailesinin avukatı Abdurrahman Karabulut, saldırının ırkçı bir saldırı olduğunu, öldürülen aile bireylerinin önceki saldırı ile ilgili verdiği ifadelerin ortaya koyduğunu söyledi. Avukat Karabulut, Yaşar Dedeoğulları’nın önceki saldırıda Cumhuriyet Başsağlığına verdiği 11 Mayıs 2021 tarihli ifade tutanağını paylaştı. İfade tutanağında, kendilerini darp eden aileyle, geçmişten gelen bir husumetlerinin olduğunu anlatan Dedeoğulları, “Benim Y.Ç. isimli şahısla aramızda yaklaşık 10 yıldır husumet vardır. Husumetin sebebi bizim Kürt olmamız nedeniyle Kürtlük mevzusudur. Daha önce de biz bu nedenle mahkemelik olmuştuk. Husumetin sebebi kısaca budur” diyor. Aynı tarihli ifade tutanaklarında Barış, İpek, Metin, Serap, Sibel ve Serpil Dedeoğulları, saldıran kişilerle aralarındaki husumetin Kürt olmalarından dolayı olduğunu söyledikleri görülüyor.

‘KEDİYMİŞ, EL FENERİYMİŞ… BUNLAR 60 KİŞİNİN ORGANİZE OLUP 7 KİŞİYE SALDIRMASINA SEBEP OLMAZ’

Dedeoğlları ailesinin katledilmesi ile ilgili olayın “iki aile arasındaki husumet” olarak nitelendirilmesine tepki gösteren Karabulut, müvekkilinin bu husumetin de tamamen ırkçı saiklerle olduğunu söylediğini aktardı. “Kediymiş, el feneriymiş bunlar hiçbir zaman insan öldürmeyi gerektirecek sebepler olamaz” diyen Karabulut, şöyle devam etti: “50-60 kişinin organizeli bir şekilde toplanıp, 4’ü kadın 7 kişiye saldırmasına sebep olamaz. Bu akıl dışıdır ve hayatın olağan akışına da uygun değildir.”

‘KİMSEN OLAYIN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞMASIN’

“Kimse bunları sebep olarak gösterip, olayın üstünü örtmeye çalışmasın. Varsa bir suç saiki neyse ortaya çıkarılsın.”

DOSYADA 45 DAKİKALIK GÖRÜNTÜ VAR: SERVİS EDİLEN GÖRÜNTÜLERDE SALDIRAN DEDEOĞULLARI AİLESİYMİŞ ALGISI YARATILMAYA ÇALIŞILDI

Avukat Karabulut, devam eden soruşturma hakkında da konuştu. Olay anına ilişkin görüntülerin hala kendilerine verilmediğini anlatan Karabulut, görüntülerin Sabah ve ATV grubunun yayınladığını hatırlattı. Karabulut, savcılıkta 45 dakikalık kamera kaydının olduğunu söyledi. Başsavcının anlattığına göre, katilin önce olay yerine gelip aile ile konuştuğunu ardından giderek silah ve benzinle geri geldiğini ifade eden Karabulut, servis edilen görüntülerde bu kısmın olmadığını söyledi. Servis edilen görüntülerle kamuoyunda saldıranın Dedeoğulları ailesiymiş gibi algı yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Karabulut, “Bu vicdansızlık ve ahlaksızlıktır. Başsavcı kamera kayıtlarını bugün bize teslim edeceğini söyledi. Kamuoyuyla da paylaşacağız” dedi.

‘SALDIRGAN BİRDEN FAZLA KİŞİ OLABİLİR’

Dedeoğulları ailesini katleden failin 12 Mayıs’ta aileye saldıran grubun akrabası olduğunu ifade den Karabulut, failin birden fazla kişinin olabileceğini söyledi. Otopsi raporunda 7 müvekkilinin vücudunda 20 tane merminin isabet ettiğinin tespit ettiklerini hatırlatan Karabulut, “En fazla bir silah 15+1 mermi alır. 20 tane vücutlara isabet eden kurşun var. Kimisine 5, kimisine 4 kurşun isabet eden var. Kurşunların birçoğu da kafalarına isabet etmiş. Bu çok profesyonel bir saldırı olduğunu ya da birden fazla silahın olduğu şüphesini bizde uyandırıyor. Bunlar aynı zamanda birden fazla saldırgan olma ihtimalini de gösteriyor” diye anlattı.

‘SALDIRGANIN HALA BULUNMAMASI, SALDIRININ NE KADAR ORGANİZE OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’

Karabulut, saldırganın hala bulunmaması bu olayın ne kadar organizeli ve planlı olduğunu gösterdiğini söyledi.

AVUKAT KARABULUT’A DA TEHDİT
 
Bu olayın üzerine gitmeye kararlı olduğunu belirten Karabulut, tehdit mesajları aldığını söyledi. Cenaze defin işlemlerine katıldığı sırada birilerinin ofisini aradığını anlatan Karabulut, “Ofisim ismini vermeyen biri tarafından aranarak, hakaretler ve tehditler yapılmış. Asla hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Elbette ki hukuki çerçevede tedbir alacağız. Ama zerre kadar kimseden korkmuyoruz” dedi.

Artıgerçek

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.