KDP Sadr'la biraraya geldi

KDP Sadr'la biraraya geldi

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) heyeti, Sairun Koalisyonu lideri Mukteda es-Sadr’la Bağdat’ta görüştü.

A+A-

Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani başkanlığındaki KDP heyeti bugün Irak’ın başkenti Bağdat’ta Irak seçimlerinde birinciliği elde eden Sairun Koalisyonu lideri Sadr’la biraraya geldi.

Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerin nihai sonucuna göre Sairun Koalisyonu, 329 sandalyeli meclise 54 milletvekili göndererek birinciliği elde etti.

Sadr’ın seçimde birinci gelmesi, kurulacak koalisyon hükümetinde önemli bir aktör olmasını sağladı.

KDP ise Kürdistan genelinde birinci, Irak’ta ise dördüncü parti oldu.

Hem Bağdat hem de Erbil’den, yeni kurulacak hükümette KDP’nin yer almasının önemli olduğu mesajları verdi.

KDP heyetinin Haydar Abadi, Ammar Hekim ve Hadi Amiri’yle de görüşmesi bekleniyor.

SADR: Benden Mezhepçilik beklemeyin!

Şii lider Mukteda es-Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ben Mukteda, aklen Şii'yim, iyi niyetli bir Sünni'yim, güzel kokulu Hristiyan'ım, ilkeli bir Sabi'yim, parlak bir Kürt'üm, ricacı bir Türkmen'im, fani bir Keldani'yim ve fedakar bir Şabek'im” ifadelerini kullandı.

Sadr, açıklamasının devamında, “Benden ölüm ve düşmanları geri getirecek hiçbir mezhepçilik beklemeyin. Bunun aksine, kapsayıcı bir Irak ittifakına doğru gidiyoruz” diye belirtti.

Sadr, ikamet ettiği Necef yerine başkent Bağdat'ı seçerek, burada siyasi grup başkanlarıyla hükümet ittifakını görüşüyor.

Başbakan Haydar Abadi'nin yanı sıra seçimin ikincisi İran destekli Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri ile de görüşen Sadr, daha sonra Vataniyye Koalisyonu lideri İyad Allavi, Ulusal Hikmet Koalisyonu Ammar el-Hekim ve bazı diğer şahsiyetlerle bir araya geldi.

Sadr'ın “siyasi çoğunluk” yerine parlamentoya vekil gönderen tüm siyasi katmanları kapsayacak bir hükümet kurulmasını istediği belirtiliyor.

(K24)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.