İyimser olmak için gerçek neden: İngiltere-Kürdistan ilişkileri güçleniyor

İyimser olmak için gerçek neden: İngiltere-Kürdistan ilişkileri güçleniyor

.

A+A-

Alicia Kearns

Kürdistan ve İngiltere’nin öteden beri hep sağlam bir ilişkisi vardı. Neçirvan Barzani’nin başbakan olduğu ve Mayıs 2014’te İngiltere’ye düzenlediği ziyaret, ilişkilerin en iyi olduğu ve zirveye ulaştığı dönemdi. Kürdistan Bölgesi için umut ve iyimserlik dönemiydi.

Normalde, Başbakan Barzani'nin ziyareti son derece hassas olan bölgede bir ulus inşası döneminin başlangıcı olmalıydı. Fakat olmadı, zira başbakanın ziyaretinden sadece haftalar sonra IŞİD, Musul'u ele geçirerek Erbil'e başarısız da olsa bir saldırı düzenledi ve Ezidilere karşı soykırıma başladı. Durum son derece vahim olsa da, o zor dönemde Kürt halkının olağanüstü kahramanlığından umutlanmamız gerekiyor. Kürt halkının cesareti, her yerde özgür toplumlar için bir ilham kaynağı.

İngiltere’nin askeri teçhizat sağlayarak, cesur Kürt müttefiklerimizle el ele çalışarak, askeri eğitim ve destek sağlayarak üzerine düşeni yapmasından gurur duyuyorum. Fakat IŞİD'in Suriye ve Irak üzerindeki hakimiyeti ancak Kürt müttefiklerimiz ve onların muazzam cesareti ve savaş gücü sayesinde kırıldı. Şimdi tehdit azaldı, Kürdistan ile İngiltere arasında ikili ilişkileri geliştirme çabalarımızı hızlandırmamız gerekiyor. Bu, her zamankinden daha fazla bir zorunluluk haline gelmiş durumda, özellikle de Kürt halkının bağımsızlık iradesinin net bir şekilde ifade edildiği 2017 referandumundan sonra.

İngiliz parlamenterler ve özellikle Kürdistan Bölgesi Dostluk Grubu, Güvenli Bölge’nin 30'uncu yıldönümünü kutlamak için bir araya gelmekten büyük mutluluk duydu. Ama şimdi dayanışma göstermenin ötesine geçerek, dostlarımızı destekleme çabalarına girmemiz lazım.

İyimser olmamız için artık gerçek nedenler var. Kürdistan Bölgesi Dostluk Grubu, Kürdistan'a bakanlık düzeyinde ziyaretler aracılığıyla daha güçlü ikili ilişkiler çağrısında bulunmaya devam etti. Dış ilişkiler ve savunma konuları üzerine yapılan karşılıklı ziyaretlere tanık olduk ve Dışişleri Bakanı Erbil'de Başkan Barzani ile bir görüşme gerçekleştirdi. İki halk için de gurur verici bir dönem ve doğrusu ilişkilerimizin güçlendiğinin açık bir emaresi.

Güvenlik konusunda işbirliği hayati olmaya devam ediyor. IŞİD’in Suriye ve Irak'ta ilan ettiği halifelik lağvedildi. Ancak IŞİD, Kürdistan ile Irak arasındaki tartışmalı topraklarda yeniden bir araya geliyor. Bu hususta, Erbil ile Bağdat arasındaki işbirliğini ilerletmek ve geliştirmek için dış destek gerekiyor.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi, ikili taahhütlerimizi ikiye katlamamız için en uygun an. ABD, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin stratejik ortakları olduğunu belirtti. Şimdiye kadar da Irak federal hükümetiyle yaptıkları anlaşmayı destekliyorlar ve askeri danışmanlık, yardım ve eğitim için 2.500 asker bırakacaklar. Bu, Avrupa ve İngiliz kuvvetlerinin kalması, özellikle eğitimin ilerletilmesi ve Peşmerge Güçlerinin entegre edilmesi çalışmalarına devam etmesi anlamına geliyor.

ABD ayrıca dünyanın en büyük konsolosluğunu Erbil'de inşa ediyor. İngiltere de, Irak'ta güçlü bir Kürdistan Bölgesel Hükümeti'ni destekliyor. Aynı zamanda Erbil'de büyük bir diplomatik varlığa sahip. Ortaklarımızın katılımını da destek veriyoruz.

İngiltere de sürekli olarak katılım sağlıyor. 1991'deki Uçuşa Yasak Bölgenin zaferi, başlamış olan bir suçun önlenmesiydi. Ayrıca insani olaylar sırasında özel bir müdahale örneğiydi. Böyle bir örneği, Kabil'deki başarısızlık örneğini izleyen izolasyon uygulaması ile eşleştirilemez. Bu nokta, Kürdistan Bölgesi ve İngiltere’nin nasıl güçlü müttefikler ve ortaklar olarak kalması gerektiğini gösteriyor.

İki taraf arasındaki ikili ilişkilerin gündeminde ticari, kültürel ve siyasi girişimler yer alıyor. Aynı zamanda, milletvekili ve hukukçuların eğitimi, şeffaflığı artırmak ve yolsuzluğu önlemek için bir dizi yol ve önlem, yüksek öğretim düzeyinde koordinasyon ve tarım ve film endüstrisine yardımı içeriyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın resmi ziyareti, tüm bu konuları İngiliz hükümeti ve kamuoyunun hafızasına yerleştirebilir. Hükümetteki meslektaşlarımla bu tür konuları gündeme getirmek için her fırsatta büyük bir istekle çalışıyorum.

 

*Alicia Kearns, İngiliz Parlamentosu Kürdistan Bölgesi Dostluk Grubu (APPG) Sekreter Yardımcısıdır. Kearns ayrıca parlamentonun dış ilişkiler komitesi ve ulusal güvenlikle ilgili ortak stratejik komitenin üyesidir. Kearns, bu makaleyi özel olarak Rûdaw Medya Grubu için kaleme aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.