İran sömürgeci,İstihbarat ve polis devletidir..

İran sömürgeci,İstihbarat ve polis devletidir..

Şerif Karakurt

A+A-

Sömürgeler merkezi otoriteye bağlıdır. sömürgeler merkezi otorite tarafından kontrol ve sevk idare edilir.
İran ortadoğuda hegamonist,yayılma politikalarına sahip bir devlettir. İranı ve devlet mekanizmasını ayakta tutan en önemli yapılanma(organizasyon) Besic tir.
Besic in 30 milyon civarında üyesi olduğu tahmin edilmektedir.
Besic kimdir ? ne zaman kuruldu? üstlendigi misyon nedir? hangi merkezden yönetilir ?
Besic İranda Şah monarşizmi devrildikten sonra ayaklanmada yer alan Humeyni yanlısı milislerden oluşturuldu. bu organizasyon sadece Ayetullah Humeyniye bağlı çalışır ve sadece ondan emir alırdı. İran - Irak savaşında gönüllü askerler Besiç kadrolarından oluşmuştu. basına yansıyan bazı verilere göre bu savaşta 90 bin Besiç savaşçısı ölmüştü. Savaş sonrası İranda dini lidere bağlı olarak örgütlenmesine devam etti. fakat sadece askeri temelde bir örgütlenme olarak örgütlenmedi. İranda dini lidere bağlı olarak hayatın her alanında örgütlendi. Çarşıda,pazarda,işyerlerinde,atöliye ve fabrikalarda,ilk,orta ve liselerde,ünüverisetelerde,ordu içinde,legal ilegal organizasyonların içinde,suç örgütlerinin(Mafyaların) içinde,Kaçakçılık sektörünün içinde,finans kuruluşlarının içinde Besiç üyeleri vardır. rejim yanlısı ve rejim karşıtı organizasyonların da içinde vardır ve Besiç etkindir yani yaşamın her alanına Besiç üyeleri yerleşmiştir. İranda neredeyse Her 5 kişiden biri Besic üyesidir. ekonomik durumu iyi olan üyeler devletten maaş ve yardım almazlar,gönüllü çalışırlar,ekonomik durumu iyi olmayanlar profösyonel çalışırlar maaş ve ödenek alırlar. gönüllüler devlet olanaklarından sınırsız yararlanırlar. Besic üyeleri tutuklanmaz ve yargılanmazlar.
İran da rejimi devirmek sanıldığı kadar kolay olmayacaktır. Zaman zaman gelişen halk hareketleri,silahlı yada silahsız direnişler İran sömürgeci merkezi otoritenin kontrolündedir.
Global küresel sermayenin sürece fiziki ve fiili müdehalesi olmadan sistem degişikliginin olması pekte mümkün görünmüyor..
Besiç le ilgili basına yansımiş bilgi ve verileri bir kaç örnek:Adını ilk kez 1980'lerde İran-Irak Savaşı döneminde duyuran Besic (Gönüllü Seferberler Ordusu) kendini, düzenli birliklere karşı savaşan bir "korkusuz gönüllüler ordusu" olarak tanımlıyor. Besic İran'daki liselerde, üniversitelerde, fabrikalarda, özel sektörde ve devlet sektöründe faaliyet gösteren en büyük örgüt. Yapısal olarak İslamı Devrim Muhafızları'nın çatısı altında olan Besic'in liderini de Ayetullah Hamaney belirliyor.

Besic, mayınlı arazilerden korkusuzca geçen, sıcak çatışma alanlarında boy gösteren ilkokul çağındaki militanlarıyla adından sıkça söz ettirdi. 8 yıl süren savaşta, Besic çatısı altında 550 binden fazla genç birebir silahlı çatışma içinde bulundu ve bunlardan 36 bine yakınının öldüğü ya da kaybolduğu rapor edildi. Besic ile ilgili bir başka çarpıcı nokta ise Besic bünyesi altında savaşan yüzbinlerce gencin tümünün 18 yaş altında olmasıydı.

7 yaşında militan
Besic'in öğrenci kanadı okullarda örgütlenmek ve daha genç üyeleri bünyesinde barındırmak üzere çalışıyor. Besic İran'daki 150 bin ilköğretim okulunun 54 bininde örgütlü. Besic "militanı" olmak için 7 yaş ve üstünde olmak yeterli.

1996'da çıkarılan yasa ile, 15 yıla yakın bir süredir İran Eğitim Bakanlığı Besic'in okullardaki varlığını ve düzenlediği etkinliklerini destekliyor. 2009 yılının Kasım ayında ilköğretim okullarında Besic merkezleri açılmaya başlanması da bunun bir göstergesi.

Besic'in öğrenci kanadının lideri Mohammad Saleh Jokar, ilköğretim okularının hedef alınmasının sebebinin Besic kültürüne aşina bir nesil yaratmak ve çocukları birkaç yıl içinde silahlı birliklerine katmak olduğunu söylüyor. Jokar 14 milyon ilköğretim okulu öğrencisinin 4.6 milyonunun Besic'e üye başvurusu yaptığını belirtiyor.

11 yaşında silah eğitimi
Besic'te örgütlü çocuklar yaşlarına göre gruplandırılıyor. 7 ila 11 yaş arasındaki çocuklar "Umut Direnişi" yani Omidan'da, 11 ila 13 yaş arasındaki çocuklar "Dinamik Direniş" yani Puyandegan'da ve 13-18 yaş arasındaki çocuklar ise "Öncü Direniş" yani Pishgaman'da faaliyet yürütüyorlar.

Besic 1984'ten beri 11 yaşındaki tüm üyelerine kalaşnikof ve silah kullanımı eğitimleri veriyor. Kızlar da erkeklerle aynı eğitim sürecinden geçiyor.

Ayrıca, her yıl 30 Ekim Günü, 13 yaşında boynuna astığı bomba ile kendisini bir Irak tankının altına atarak ölen ve zamanın örgüt lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni tarafından gerçek kahraman ilan edilen Hüseyin Fahmideh'in anısına Besic Günü olarak kutlanıyor.

Besic interneti önemsiyor
İran-Irak savaşında dış güçlere karşı ülkeyi korumayı amaç edinmiş Besic'in 80'lerden sonra misyonunu kendisini İran rejimini korumaya ve savunmaya adamış, askeri ve ideoloji açıdan donanımlı gençler yetiştirmek olarak değiştirdiği bildiriliyor.

Besic, internet sitesinde şu anki amacını "dini farkındalık ve siyasi anlayış geliştirmek ve bu konularda derinleşmek" olarak tanımlıyor. Besic, bu doğrultuda, İran'daki resmi ideolojiyi pekiştirecek nitelikte yetenek yarışmaları, sanatsal ve bilimsel etkinlikler ve spor müsabakaları düzenliyor. Geçtiğimiz Kasım ayında ilköğretim okulları çapında düzenlenen "Amerika için ölmek" temalı resim yarışması bunun bir örneği.

Besic, günümüzde internetin önemli bir olanak ve mücadele alanı olduğunu da düşünüyor ve bu sebeple on bine yakın üyesine web sitesi ve blog hazırlama eğitimi veriyor.

13 yaşında çocuklar Gazze'de şehit olmaya gidiyor
Besic ayrıca İran'daki tüm şehirlerde yaz kampları düzenliyor. Bu yaz kamplarının en ünlülerinden biri olan "Cennete Giden Yol" kampına geçen yıl 20 bin ilköğretim okulu öğrencisinin katıldığı söyleniyor. Dini eğitimin ağır bastığı "Nuru arayanlar" kampı da dünyadaki en geniş katılımlı "İslam kampı"olarak nitelendriliyor.

Besic'in Gazze'de savaşacak ve "dini uğruna şehit düşecek" 13-16 yaş arası gönüllüler bulmak üzere kampanya başlattığı da biliniyor.

Besic, insan hakları örgütleri ve çocuk hakları savunucuları olarak sokak çatışmalarında çocukların öne sürülmesinin insanlık dışı olduğu gerekçesiyle ağır dille eleştiriliyor.

Besic'in adı uluslararası kamuoyunda son olarak, Ahmedinecad'ın hileyle ikinci kez seçildiği iddiasıyla geçen yıl düzenlenen protesto gösterilerinde Nida Ağa Sultan'ın Besic milisleri tarafından öldürülmesi ile duyulmuştu.

(soL - Dünyadan)
ABD'den gelen son eleştirilerin ve yaptırımların hedefi olan İran'ın elit güvenlik gücü Devrim Muhafızları İslam Cumhuriyeti'nin temel direği ve aynı zamanda İran'ın tartışmalı nükleer faaliyetlerinin ardındaki itici güç.
Devrim Muhafızları
Image caption
Hala devrim ideolojisinin muhafızı onlar
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bu hafta Tahran yönetiminin askeri bir diktatörlük haline gelmekte olduğunu öne sürerek, hükümetin yerini almaya başladığını savunduğu Devrim Muhafızları'nın uluslararası yaptırımların hedefi olması gerektiğini söylemişti.
Geçen hafta da İran Devrim Muhafızlarını hedef alan bir dizi yeni yaptırım açıklayan ABD şimdi Birleşmiş Milletler'in yaptırımlarının da bu kurumu hedeflemesini istiyor.
Güvenlik gücü
Devrim Muhafızları İslam Devrimi'nden sonra yeni düzeni iç ve dış tehditlere karşı korumak amacıyla doğrudan doğruya devrimin lideri ve ilk dini lider Ayetullah Ruhullah Humeyni'ye bağlı bir örgüt olarak kurulmuştu.
2009 yılında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın yeniden göreve geldiği tartışmalı seçimlerden bu yana iyice öne çıkan Devrim Muhafızları'nın denetimindeki Besiç milisleri geçen yaz muhalif gösterilerin bastırılmasında önemli rol oynamıştı.
Devrim Muhafızları
Image caption
Hem düzenli ordu gibi hem gerilla gücü gibi savaşabiliyorlar
Besiç örgütlenmesi ülkenin dört bir yanındaki 11 bin ayrı merkezde yüzbinlerce gönüllüye askeri eğitim veriyor. Bu gücün toplam sayısının milyonlara ulaştığı tahmin ediliyor.
Gönüllü Besiç milisleri komşu Irak ile 1980-1988 arasında devam eden savaşta büyük rol oynamıştı.
Besiç ayrıca İran içinde de İslami sosyal değerleri koruyan ve uygulatan ve muhalefeti denetleyen bir iç güvenlik işlevi görüyor.
Kudüs Kuvvetleri diye anılan diğer bir Devrim Muhafızları örgütlenmesi ise ülke dışında faaliyet yürüten gizli bir özel harekat gücü.
Askeri olarak Muhafızlar İran'ın 350 bin kişilik düzenli ordusuna paralel olarak faaliyet yürütüyor. Ama yüzbinlerce gönüllüden oluşan Besiç güçleri dışında kendilerine ait ayrı ve düzenli kara, hava ve deniz kuvvetleri ve füze birimleri var.
Bu birimlerde şu an itibariyle 125 bin asker olduğu tahmin ediliyor.
Devrim Muhafızı birlikleri İran - Irak savaşı sırasında hem düzenli ordu gibi hareket etmiş hem de vur-kaç ve gerilla taktikleri kullandıkları operasyonlar düzenlemişlerdi.
Devrim Muhafızları İran'ın stratejik füzelerinin de denetimine sahip ve 2 bin kilometre menzilli Şahab 3 füzeleri gibi gelişkin teknolojili sistemlerin geliştirilmesinde önemli rol oynadıkları biliniyor.
Siyaset
1979 yılındaki İslam Devrimi'nin üzerinden otuz yılı aşkın bir zaman geçmişken, Devrim Muhafızları hala devrimin lideri Ayetullah Humeyni'nin şekillendirdiği İslami ideolojinin muhafızlığını yürütüyor.
Bu nedenle sistemin tehdit altında olduğunu düşündükleri zaman müdahale ediyorlar.
Hamaney
Image caption
Dini lider Hamaney'in de Devrim Muhafızları'nın denetiminde olduğu söyleniyor
Muhafızların siyasi kanadının başında bulunan General Yadullah Cevani yakınlarda İslam devrimine yönelik bir komployu bertaraf ettiklerini açıkladı ve geçen yaz patlak veren muhalif gösterilerin liderlerinden Mir Hüseyin Musavi, Muhammed Hatemi ve Mehdi Kerrubi'nin tutuklanmalarını istedi.
Devrim Muhafızları'nın etkinliğinin Mahmud Ahmedinejad'ın ilk kez cumhurbaşkanlığına seçildiği 2005 yılından bu yana arttığı gözlemleniyor.
Ahmedinejad'ın ilk kabinesinin üçte ikisi, kendisi gibi eski Devrim Muhafızları'ndan oluşuyordu.
Ama bazı gözlemciler Muhafızların siyasi gücünün Ahmedinejad'ı çoktan aştığını düşünüyorlar.
Dini lider Ayetullah Hamaney'in muhalefeti bastırmakta Devrim Muhafızları'na muhtaç oluşu, onun da bu gücün etkisi altına girdiği şeklinde yorumlanıyor.
Ama bazılarına göre de Devrim Muhafızları'nın bütünlüklü bir liderliği yok. Her biri kendi başına buyruk fraksiyonlardan oluşuyor.
Örneğin Meclis Başkanı Ali Laricani, Tahran Belediye Başkanı Bakır Kalibaf ve eski cumhurbaşkanlığı adaylarından Muhsin Rızai gibi eski Devrim Muhafızları'nın Mahmud Ahmedinejad'a muhalif oluşları, buna örnek gösteriliyor.
Ekonomi
Ama Devrim Muhafızları sadece askeri ve siyasi bir güç de değil. Bu kurum İran ekonomisinin belli sektörlerinde denetim sahibi.
Muhafızlar İran ekonomisinin ithalat-ihracat, petrol ve doğal gaz, ulaştırma ve inşaat gibi en önde gelen sektörlerinde büyük ağırlık sahibi.
Devrim Muhafızları'na ait bir şirket 2006 yılında İran'ın en büyük doğal gaz sahası Güney Pers'in geliştirilmesiyle ilgili iki milyar dolarlık bir ihale ile Pakistan'a ulaşacak doğal gaz boru hattının inşası için açılan bir milyon dolarlık bir başka ihaleyi kazanmıştı.
Muhafızlara ait şirket ayrıca Tahran'ı İsfahan'a, ve güney sahilindeki liman kentlerine bağlayan hızlı tren yolları ile Kuzistan bölgesinde inşa edilecek büyük bir barajın ihalelerini alan konsorsiyumların da üyesi.
2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir düşünce kuruluşu olan RAND Corporation'ın hazırladığı bir araştırmaya göre, Devrim Muhafızlarına bağlı bir mühendislik firması olan Hatim el Enbiya inşaat, altyapı ve enerji dallarında 750 ihale aldı.
Aynı raporda Muhafızların ayrıca yasa dışı yollardan ülkeye sokulan malların karaborsada satışının da denetimini elinde tuttuğu ileri sürülüyordu...(BBC)

Besiç le ilgili basına ve kamuoyuna yansıyan binlerce bilgi ve belgeler mevcuttur. Bu veriler İranda yaşanan ve yaşanacak halk ayaklanmaları ve etnik reaksiyonlar global küresel sermayenin fiziki ve fiili müdehalesi olmadan rejim degişikliginin olması pek te mümkün görünmüyor.

 

05.01.2018

Şerif KARAKURT

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.