Irak ordusu Kerkük'ün Kürt köyüne üs kuruyorIrak ordusu Kerkük'ün Kürt köyüne üs kuruyor

Irak ordusu Kerkük'ün Kürt köyüne üs kuruyorIrak ordusu Kerkük'ün Kürt köyüne üs kuruyor

.

A+A-

Baas rejiminin tüm köy halkını katlettiği, Enfal’in sembolü Topzawa köyü, Irak ordusunun köyde üs kurmasına karşı direnişe geçti.

Irak ordusu Kerkük’ün Kürt köyü Topzawa’da askeri üs kurma girişimine köylüler karşı çıkıyor. BasNews’e konuşan köylerinde askeri üs istemediklerini belirten köy sakinlerinden Îmad Topzawayî  “Irak ordusu inşat malzemeleri getirdi, köyümümizde askeri bir üs inşa etmek istiyorlar. Biz askeri üs istemiyoruz. Hükümet yetkililerini bu konuyu ileteceğiz” dedi.

Îmad Topzawayî, Irak ordusunun askeri üs çalışmasına yönelik önümüzdeki günlerde bir protesto düzenleyeceklerini belirterek, “Askere üsse çevirmek istedikleri bina Baas döneminde zindan olarak kullanılıyordu. Baas rejimi bu zindanlarda onlarca Kürt vatandaşı işkencede katletti.  Köyümüzün çevresinde zaten onlarca askeri nokta var, köyün içine askeri bir sü kurmaya ne gerek var?” şeklinde tepki gösterdi.

BasNews Kerkük Kriz Masası üyesi Dilêr Şiwanî ile Topzawa köyünde askeri üs kurulmasına ilişkin görüşmek istedi. Şiwanî bu konuda bilgi sahibi olmadığını ve bu konun güvenlik kurumlarını ilgilendirdiğini belirterek ajansımıza konuşmayı reddetti.

Baas rejii döneminde Irak ordusu Topzawa köyünü kuşatmış köydeki yüzlerce Kürt’ü katletmiş, onlarcasını gözaltına alınmıştı. Şimdiye kadar gözaltına alınan Kürtlerin bir çoğundan haber alınamıyor.

Bu nedenle Topzawa köyü Enfal kurbanlarının sembolü haline geldi. Her yıl Enfal’in yıldönümünde Topzawa köyünde anma yapılıyor.

Basnews

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.