Irak diken üstünde: İki Şii taraf karşı karşıya!

Irak diken üstünde: İki Şii taraf karşı karşıya!

.

A+A-

Bağdat’ta Sadr hareketi taraftarlarının Parlamentoda düzenlediği protestoların ardından Koordinasyon Çerçevesi taraftarları da Yeşil Bölge’de toplanmaya başladı. Olası gerginliğin önlenmesi için başkentte olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Irak'ta İran destekli Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi’nin Başbakan adayı olarak Muhammed Şiya es-Sudani ismini açıklamasının ardından Mukteda es-Sadr yanlıları Yeşil Bölge ve Parlamento binasını basmış ve oturma eylemine başlamıştı.

Koordinasyon Çerçevesi ise, önceki gün, özellikle anayasal kurumların, resmi karargahların basılmasını “büyük bir endişeyle takip ettiklerini” açıklamıştı.

Koordinasyon Çerçevesi, bugünkü açıklamasında ise, gelişmelerin “darbe” ile sonuçlanabileceği uyarısı yaptı ve “Irak devletine yönelik bir plan olduğu bu plana karşı” taraftarlarını bugün saat 17:00’da Yeşil Bölge’de “barışçıl gösteri” yapmaya çağırdı.

Çağrının ardından Koordinasyon Çerçevesi taraftarları Yeşil Bölge’de toplanmaya başladı. Sadr taraftarları ise Yeşil Bölge’deki parlamento binasında bulunuyor.

Sadr’ın sözcüsü: Diyalog yapmayacağız

Koordinasyon Çerçevesi’nin “sorunları diyalog yolu ile çözme” çağrısına Sadr cephesinden olumsuz yanıt geldi.

Bağdat’taki gösteriler esnasında Rûdaw TV yanınına konuşan Mukteda es-Sadr’ın Bağdat Ofisi Sözcüsü İbrahim Cabri, “Koordinasyon Çerçevesi diye meşru bir oluşum yok, diyalog yapmayacağız” dedi.

Cabiri, “2003’ten beri ülkeyi yolsuzluğa, yoksulluğa boğan bu kişilerin artık iktidardan çelimesini istiyoruz. Parlamentonun bu dönemi de sona ermiştir” açıklamasını yaptı.

Sadr’dan ülke genelinde eylem çağrısı

Sadr’ın yardımcılarından Salih Muhammed Iraqi de, tataftarlarına, “Kutsal Necef” hariç, ülke genelinde ayağa kalkma çağrısında bulundu.

Ordu alarma geçti!

Irak güvenlik güçleri,  Çerçeve Koordinasyonu’nun bugün Bağdat'ta gösteri yapacağı açıklaması ardından alarma geçti.

Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı, güvenlik güçleri ve Heşdi Şabi milislerinin göstericilere karşı silah ve gaz bombası kullanmasını yasakladı, izne çıkan personelini geri çağırdı.

Açıklama, Koordinasyon Çerçevesi’nin taraftarlarını Yeşil Bölge’de “barışçıl gösteri” yapma çağrısından sonra geldi.

Bu yasağa Heşdi Şabi milislerinin ne kadar riayet edeceği ise meçhul. Zira federal polis, ordu, anti terör Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı’nın açıklamasına uyacağını teyit etse de Heşdi Şabi'den bir açıklama gelmedi.

Gerek Sadr Hareketi gerekse Koordinasyon Çerçevesi'ndeki gruplara bağlı milis güçlerinin bulunması nedeniyle gösterilerin bir çatışmaya dönüşmesinden endişe ediliyor.

Açıklamada ayrıca güvenlik güçlerinden askeri üs, silah depoları ile yabancı ülke temsilciliklerinin korunmasına özel önem verilmesi istendi.

Bağdat’ta yoğun güvenlik tedbirleri

Öte yandan Irak Anti Terör Güçleri’nden yapılan açıklamada Yeşil Bölge, Bağdat Uluslararası Havaalanı yollarına güçlerinin konuşlandırıldığı bildirildi.

Mukteda es-Sadr ise dün yaptığı açıklamada göstericilerin eylemlerini “barışçıl devrim” olarak niteledi ve herkesi bu devrime katılmaya çağırdı. Sadr ayrıca rejim ve anayasanın değişmesi, yolsuzluk sisteminin son bulmasını talep etti.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.