İKİ ANI, İKİ TARİHİ NOT

İKİ ANI, İKİ TARİHİ NOT

Kürt araştırmacı Osman Aydın Erzurumlu Cevad Dursunlu’nun Erzurum Kongresine ait hatırasını paylaştı.

A+A-

Haber Merkezi- Kürt araştırmacı Osman Aydın Erzurumlu Cevad Dursunlu’nun Erzurum Kongresine ait hatırasını paylaştı.

Aydın’ın paylaşımı şu şekilde:

“Erzurum Kongre’sini örgütleyenlerden Erzurum’lu Cevad (Dursunoğlu), 1946’da yazdığı Milli Mücadele’de Erzurum adlı hatıratında şu bilgileri aktarmaktadır:

“Kongreye katılan gençler, Türkçü ve Batıcı, bu açıdan Ziya Gökalp’çiydiler. Hepimiz onun manevi öğrencisiydik. Fikir gıdamızı Yeni Mecmua’dan almıştık (…) “O günlerde Erzurum’da toplanan Türk aydınlarının en büyük endişesi Seyid Abdülkadir’in lideri olduğu Kürdistan Teali Cemiyeti’nin, Şark vilayetlerinde meydana getirilmesine çalışılan birliği bozmasıydı.”

Cevad Dursunoğlu ayrıca Süleyman Nazif başkanlığında bir heyetin, kongreye davet etmek için Kürt heyeti ile görüştüğünü yazıyor fakat Kürt heyetinin kimlerden oluştuğunu belirtmiyor. Muhtemelen Kürt heyeti, Kürdistan Teali Cemiyeti’nin yerel yetkilileri olmalıdır. Görüşme ile ilgili şu bilgiyi veriyor:

“Kürt heyeti, Vilayat-ı Şarkiye-i Müdafaa-i Hukuk-i Milliye Cemiyeti’nin hiçbir kavmi ayrılık gütmeksizin bütün vilayet halklarını içine alabilecekleri yolundaki ifadelerini sessizce dinledikten sonra görüşecek hiçbir şeyleri olmadığını, İtilaf Devletleri’nin kendilerine her yardımı yapacaklarını ve bizim kendi başımızın çaresine bakmamızı tavsiye ederek konuşmayı kestiler."

Erzurum Kongresi’nin bir diğer düzenleyicisi Kiği’lı Süleyman Necati (Güneri) ise o günlerde tuttuğu günlüğüne şunları yazmaktadır:

“Heyet-i merkeziye, Kürtlerin muhterem ve faziletli bir siması olan Cibranlı Miralay Halid Bey’e bir mektup yazdı, kongreye davet etti. Halid Bey gayet vatanperverane bir cevapla kendisinin ve Kürd aşiretlerinin Erzurum’a merbut (bağlı) olduğunu ve kararlarımızı şimdiden kabul ettiklerini yazıyor ve bazı mazeretleri dolayısıyla mes’ud toplantımızda bulunamayacaklarını beyan ediyordu.”


Cevat Dursunoğlu ve Süleyman Necati Güneri


3-053.jpg   4-049.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.