İddia: Pentagon'dan Rojava için 60-65 bin kişilik ekipman talebi

İddia: Pentagon'dan Rojava için 60-65 bin kişilik ekipman talebi

Pentagon'un 2019 Savunma Bütçesi'nde, Rojava ve Suriye'de PYD güçlerinin de içinde olduğu 60-65 bin kişilik güç için silah ve ekipman talep ettiği bildirildi.

A+A-

Anadolu Ajansı, Pentagon’un 2019 Mali Yılı Savunma Bütçesi kapsamında “savaş fonu” olarak da bilinen Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar için ayrılan bütçenin detaylarını içeren belgeye ulaştığını iddia etti.


“2019 Mali Yılı Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar: IŞİD Karşıtı Eğit Donat Fonu Gerekçeleri” başlıklı belgede, ABD yönetiminin Suriye'de 30 bini Orta Fırat Vadisi'nde devam eden çatışmalarda, 35 bini de IŞİD’den alınan bölgelerde iç güvenliği sağlamak üzere toplam 60 ila 65 bin civarında bir grup için silah, mühimmat ve ekipman talebinde bulunduğu kaydedildi. 
 

Belgede şunlara yer verildi:

 

“2019 mali yılı bütçe talebi, IŞİD’in daha önce kontrol ettiği toprakları kurtarmak, güvenliğini sağlamak ve savunmak için 35 bini İç Güvenlik Gücü, 30 bini çatışma personeli olmak üzere yerel ortak güçlerin ihtiyaçlarına dayalı olarak Suriye eğit-donat programını tam olarak fonlamaktadır.


300 milyon dolarlık bütçenin 162,6 milyon dolarının silah, mühimmat, araç ve diğer malzemeler için ayrıldı. 8 milyon dolarının temel yaşam destek malzemeleri, 28 milyon dolarının nakliye ve konuşlanma ihtiyaçları ve 101,5 milyon dolarının da operasyonel destek için talep edildi.”


Belgede, ihtiyaç duyulan silahlar arasında, 25 bin AK-47 (kalaşnikof) otomatik tüfek, 1500 makineli tüfek, 500 ağır makineli tüfek, 400 RPG-7 roketatar, 95 keskin nişancı tüfeği, 20 adet 60 milimetrelik havan ve 60 adet 120 milimetrelik havan topunun bulunduğu yer aldı.


Silahlar için 47 milyon dolar talep edilirken, belgede bu silahlar için 24 milyon dolarlık mühimmat talebi edildi.


Bütçe gerekçe belgesinde ayrıca, şunlara yer verildi:

 

“820 taktiksel olmayan araç ve standart olmayan ticari araç için toplam 59 milyon 325 bin 600 dolara ihtiyaç duyuluyor.


Temel yaşam desteği malzemeleri için de 8 milyon dolar, dürbün, navigasyon, küçük insansız hava araçları, patlayıcı detektörleri gibi destek malzemeleri için de 31 milyon 182 bin 700 dolar. Stratejik hava nakliye, karadan ve havadan nakliye için ise 28 milyon dolar. Operasyonel destek için 71 milyon dolar.”

 

"Harçlıklar" başlığı için ise 30 milyon dolar talep edildi. 
 

Belgede bunların yanı sıra Irak ve Suriye'de sınır güvenliği için ise 250 milyon dolar ayrıldığı da ifade edildi.

 

Pentagon, bu yılın şubat ayında 2019 mali yılı için Kongreye sunduğu savunma bütçesinde, Rojava ve Suriye'de IŞİD karşıtı mücadele kapsamında iş birliği yaptığı gruplara 300 milyon dolarlık silah desteği talebinde bulunmuştu. 


Bütçede ayrıca sınır güvenliği için söz konusu gruplara 250 milyon dolar bütçe desteği isteyen Pentagon, miktarların detayları ile ilgili belgeleri paylaşmamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.