İddia: Ankara ve Şam, Moskova’da Kürtlere karşı olası işbirliğini görüştü

İddia: Ankara ve Şam, Moskova’da Kürtlere karşı olası işbirliğini görüştü

Rusya’nın başkenti Moskova’da Libya için kalıcı ateşkes görüşmelerini yürüten MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da yer aldığı Türk heyetinin, Şam yönetimi ile yıllar sonra ilk defa doğrudan temas kurmasının yankıları devam ediyor.

A+A-

Haber Merkezi- Reuters haber ajansı Şam ile Ankara arasındaki görüşmeyi yıllar sonra gerçekleşen "ilk resmi temas" olarak duyurmuştu.

Şam ile Ankara arasındaki görüşmede Türk tarafını MİT Başkanı Hakan Fidan’ın, Suriye’yi ise Ulusal Güvenlik Büro Başkanı Tümgeneral Ali Memlük’ün temsil ettiği ifade ediliyor.

Rudaw’da yer alan bir habere göre Şam ile Ankara arasında yapılan görüşmede, Kürtlere karşı olası işbirliği görüşüldü.

İsmini vermek istemeyen bir Türk yetkili Reuters'e yaptığı açıklamada görüşmede Fırat’ın doğusunda bulunan YPG'ye karşı Şam’la birlikte çalışma olasılığının gündeme geldiğini belirtti.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik gerçekleştirdiği askerî harekâtın ardından YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Şam yönetimi arasında Rusya arabuluculuğunda görüşmeler başlamıştı.

Esad yönetimi, SDG’ye doğrudan Suriye ordusuna katılma çağrısı yapmıştı.

Son olarak SDG Genel Komutanı Mazlum Kobane, Şam ile görüşmelerin sürdüğünü, Mısır’ın da bu görüşmelerde aktif bir rol alması gerektiğini belirten bir açıklama yapmıştı.

Suriye devlet televizyonu El İhbariye, Moskova’daki temas için Suriye tarafının Türkiye’den “Ülkenin egemenlik ve bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne mutlak saygı gösterilmesini, ayrıca (askerlerin) topraklarından derhal çekilmesini” talep ettiğini ifade etmişti.

Habere göre Suriyeli temsilciler, Ankara’nın İdlib kenti için anlaşmaya varılan Soçi mutabakatına uyması gerektiğini de vurgulamıştı.

Haberde “Suriye, İdlib’in tamamını kurtarma niyetinde olduğunu, teröristlerin canlı kalkan olarak kullandığı tüm Suriyelilerin güvenliğini garanti ettiğini vurguladı” denilmişti.

 

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.