İBB Araçları Albayraklar'a Ait Platform Filo’dan İhale Edilmişti

İBB Araçları Albayraklar'a Ait Platform Filo’dan İhale Edilmişti

İBB’nin Yenikapı’da topladığı kiralık makam araçlarının sayısı her geçen saat artıyor. İBB, 2019 araç ihalesini Platform Filo’ya vermişti. Şirket Albayrak grubuna ait.

A+A-

İBB’nin Yenikapı’da topladığı kiralık makam araçlarının sayısı her geçen saat artıyor. İBB, 2019 araç ihalesini Platform Filo’ya vermişti. Şirket Albayrak grubuna ait.

Fatma YÖRÜR-ARTI GERÇEK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi beklenen araç sergisini Yenikapı’da açtı. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu iki seçim arasında “Çalışmalarımız engellenmese Belediyeye kayıtlı fazla araçları Yenikapı’da sergileyecektim” demişti. Bu sabah saatlerinde Yenikapı’da 300 civarı araç varken akşam saatlerinde bu rakam bine yaklaştı.

Peki bu araçlar kimden alındı ya da kiralandı? Bir diğer soru bu araçları kim kullanıyordu? Esas yanıtları Pazar günü Ekrem İmamoğlu’nun vereceği belirtilse de elimizdeki bilgileri derledik.

İMAMOĞLU’NUN TASARRUF HEDEFİ 210 MİLYON TL

İBB’nin AKP yönetiminde olduğu sürede 2019 yılı için düzenlenen araç ihalesi sonucunda 2 bin 432 araç, 138 milyon 757 bin liralık sözleşmeyle kiralamıştı.

İBB'de 643 yöneticiye 1717 makam aracı, İSKİ'de 124 yöneticiye 874 makam aracı, İETT'de 48 yöneticiye 150 makam aracı düştüğü bilgisi İmamoğlu tarafından açıklanmıştı.

İBB'nin 2018 yılı raporunda; 93'ü resmi, 1717'si kiralık olmak üzere toplam 1810 adet binek aracın kaydı görülmüştü.

Yeni Başkan ihtiyaç dışı araçlarda tasarrufa gidildiği takdirde yılda 120 milyon TL’lik bir tutar elde etmeyi öngörüyor.

 

1-016.jpg

 

BU MALİYETİN KAZANANI KİM?

Bu bütçeler ilk elden açıklanırken ‘araç ihalelerini kim alıyor?’ sorusu gündeme geliyor. 2019 İBB araç ihalesini Platform Turizm Taşımacılık Şirketi aldı.

İBB'nin 2018 yılına ait 1717 adet kiralık binek araç sayısı tartışılırken 2019 yılı için kiraladığı 2432 araç ve 559 sürücü, ihalenin tek katılımcısı olan şirket ile 1 Ocak 2019-31 Aralık 2019 arasına kapsayan tarihler için imzalandı.

Platform Turizm, Albayraklar Holding Başkan Yardımcısı Nuri Albayrak’ın damadı Adem Altunsoy’un şirketi. Şirket, 2018 yılında da 450 sürücü çalıştırılması ve 2155 araç kiralanması için açılan ihaleyi 101 milyon 993 bin TL'ye almıştı. Şirket, İBB'den yılladır yüksek meblağlı birçok ihale daha aldı.

MİLYON LİRALIK İHALELERİN WEB SİTELERİNDE YÖNETİM KURULU YOK

Platform şirketi web sitesinde http://www.platformturizm.com/ şirket yönetim kurulu ve sahiplik ilişkilerine dair tek bir isim ya da cümle yok.

Şirketin önceki adının Albayrak Filo olduğu sanılıyor. Detayları açıklaması için gözler İmamoğlu'nda ancak Albayrak Filo web sitesi de kapatılmış. https://www.albayrak.com.tr/case-studies/filo-kiralama/

Archive.org’un erişebildiği son tarih Mayıs 2019’da sitenin aktif olduğu yönünde.

https://web.archive.org/web/20190217222743/http://albayrak.com.tr/Kurumsal

Albayraklara ait filo şirketleri bunlarla sınırlı değil. Dolunay Filo da Ahmet Albayrak’a ait görünüyor. Bu firmanın İBB ilişkisine dair bir bilgi olmamakla birlikte şirketin ağı açısından önemli. 

 

2-036.jpg

 

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Albayrak Grubu’nun aldığı ihaleler araç filosuyla sınırlı değildi. Grup; İSKİ ve İGDAŞ’ın sayaç okuma hizmetleri, İETT’nin Ayazağa Garajı inşaatı, metro ihalesi, atık toplama işi, KİPTAŞ Genel Müdürlük binası, toplu konut projelerine kadar birçok ihale kazandı.

Bu kadar geniş bir alanda çalışan şirketin Yönetim Kurulu ve sahiplik ilişkileri de web sitelerinde yer almıyor. http://www.albayraklar.com/

DETAYLARI İMAMOĞLU NE ZAMAN AÇIKLAYACAK?

Yenikapı'da toplanan İBB araçları hakkında detaylı bilgileri İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu açıklayacak. İmamoğlu açıklama için pazar gününe işaret etse de İBB Başkanı yarın CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun 17 yılla yargılandığı dava duruşması için Çağlayan Adliyesi'nde olacak. Burada basının sorularını alıp almayacağı merak konusu.  

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.