Hayatın Sesi'ne beraat: Neden yayında değil?

Hayatın Sesi'ne beraat: Neden yayında değil?

'IŞİD, TAK ve PKK propagandası yaptığı' iddiasıyla KHK ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu'nun yargılanan yöneticileri için beraat kararı çıktı. İstinaf mahkemesi Mustafa Kara, İsmail Gökhan Bayram ve Gökhan Çetin'e verilen üçer yıl dokuzar ay hapis ce

A+A-

Haber Merkezi- OHAL sonrası çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu’na aynı anda hem ‘IŞİD’, hem ‘TAK’, hem de ‘PKK’ propagandası yaptığı iddiasıyla açılan davada, televizyon yöneticilerine verilen üçer yıl dokuzar ay hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu, yöneticiler beraat etti. İstinaf mahkemesi gerekçesinde, davaya konu olan haberlerin, ‘haber verme sınırlarını aştığı yönünde bir kanaat bulunmadığına’ oy birliğiyle karar verildiğini bildirdi. Kararı değerlendiren Avukat Devrim Avcı, Hayatın Sesi Televizyonu’na Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan tek davanın bu olduğunu belirterek, “Beraat kararı verilen bir televizyonun kapalı olması hiçbir mantığa sığmamaktadır” dedi.

‘VİCDANİ KAANATE VARILAMADI’

‘Zincirleme şekilde örgüt propagandası’ iddiasıyla yargılanan Hayatın Sesi Televizyonu yöneticileri Mustafa Kara, İsmail Gökhan Bayram ve Gökhan Çetin’e üçer yıl dokuzar ay hapis cezası konusunda Bölge Mahkemesi (İstinaf) 27’inci Ceza Dairesi beraat kararı verdi. İstinaf mahkemesi Mustafa Kara, İsmail Gökhan Bayram ve Gökhan Çetin’in savunmalarını ve mahkemenin ceza kararını dikkate alarak, ‘haber verme sınırlarını aştığı yönünde tam bir vicdani kanaate varılamadığına’ hükmederek hapis cezasının bozulmasına karar verdi.

Mahkeme, kararında haber ve yayınlarla ilgili RTÜK tarafından idari cezalar verildiğini hatırlatarak şöyle dedi: “Somut olayda; sanıklar Mustafa Kara ve İsmail Gökhan Bayram’ın ortağı, sanık Gökhan Çetin’in de sorumlu müdürü olduğu adı geçen kanalda yapılan yayınların ve programların atılı suçu oluşturup oluşturmayacağı hususunun irdelenmesi gerekmektedir. Söz konusu haber ve yayınlarla ilgili olarak RTÜK tarafından değerlendirmeler yapılarak bir kısım yayın hakkında 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun kapsamında idari cezalar verildiği dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Bu itibarla, yapılan yayınların her ne kadar yayın etiği ilkelerine uymadığı kabul edilebilir ise de, haber verme sınırlarını aştığı yönünde tam bir vicdani kanaate varılamadığı tüm kovuşturma evrakı ve delillerin bir bütün olarak değerlendirilmesi neticesinde anlaşılmıştır.”

‘MANTIĞA SIĞMIYOR’

Kara, Bayram ve Çetin’in avukatı Devrim Avcı davanın en başında açılmaması gerektiğini, böyle bir kararı bekledikleri ve olması gerekenin bu olduğunu belirterek, “Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde haberlerin çarpıcı nitelikte olabileceği ortaya konulmuştu” dedi. Avcı bu davanın Hayatın Sesi Televizyonu’na Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan tek dava olduğunu da belirterek, “Dolayısıyla hakkında açılan ceza davası olamayan ve haber verme hakkı kapsamında kabul edilip beraat kararı verilen bir televizyonun hâlâ kapalı olması hiçbir mantığa sığmamaktadır” dedi.

Devrim Avcı, Hayatın Sesi Televizyonu yöneticileri hakkında açılan davada beraat kararı verildiğine bir kez daha vurgu yaparak şöyle devam etti: “Televizyonun kapatılmasıyla ilgili açılan davada bugüne kadar hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir. Hatta televizyonu kapatan kurulun niteliğinin ne olduğunu mahkeme dahi tespit etmekte zorlanmıştır. Dolayısıyla hukuksuzca kurulan bir kurulun Hayatın Sesi Televizyonu’nu kapatması kabul edilebilir bir şey değildir, ülkede de hukukun geldiği yeri göstermektedir.”

Kaynak: Evrensel

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.