Haşdi Şabi Irak ordusunda resmileşti

Haşdi Şabi Irak ordusunda resmileşti

Irak'ta insan hakları ihlalleri nedeniyle tartışma yaratan Haşdi Şabi'nin resmiyet kazanması süreci tamamlandı. Irak Başbakanı Abadi'nin imzaladığı kararnameyle, Haşdi Şabi ordu mensuplarıyla aynı haklara sahip olacak.

A+A-

Irak’ta IŞİD’e karşı 2014’te Şiilerin çoğunluğunda kurulan ancak insan hakları nedeniyle kısa sürede tartışmalı hale gelen Haşdi Şabi milisleri resmen devlet gücü oldu. Irak Başbakanı Haydar Abadi, Haşdi Şabi’nin Irak güvenlik güçlerine katılımını resmileştiren bir kararname çıkardı.

Kararnameye göre, Haşdi Şabi üyeleri, ordu mensuplarının sahip olduğu bir çok haktan yararlanacak; ordu mensuplarıyla aynı maaşları alacak, askeri hizmetler açısından aynı yasalara tabi tutulacak ve askeri enstitüler ile kolejlere girebilecek.

Haşdi Şabi’yi Irak güvenlik güçlerinin resmi bir unsuru haline getiren yasa, Sünniler ile Kürtlerin itirazlarına rağmen geçen yıl Irak meclisinde kabul edilmişti. Irak Başbakanı Abadi’nin bir süredir beklenen kararnameyi genel seçimlere iki ay kala çıkarması dikkat çekti.

Sünnilerin ve Kürtlerin insan hakları ihlalleri nedeniyle tepki gösterdiği Haşdi Şabi, Bağdat-Washington hattında da kriz yaratmıştı. ABD İran destekli olduğu gerekçesiyle bu milislere tepki gösterirken, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ‘milislerin evlerine dönmesi gerektiğini’ söylemiş, Abadi buna kamuoyu önünde karşı çıkmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.