Fransızlardan Rojava'ya üniversite

Fransızlardan Rojava'ya üniversite

"Kobane İçin Ölmek" kitabının yazarı Fransız yazar Patrice Franceschi ile bir grup arkadaşının, Rojava'nın Amude kentine üniversite ve kültür merkezi inşa edeceği öğrenildi.

A+A-

Üniversite ve bilim merkezinin “Rojava Frankofon Kültür Merkezi” (CCFR) olarak belirlendiği, merkezde teknik bilimler alanında üniversite eğitimi de verilecek. Yaklaşık bir ay önce merkezin temelleri atılarak, inaşaatına devam ediliyor.

Yazar Franceschi, projeyi tamamlayacak parayı toplayabilmek için “Asya Bağış Fonu” (Fonds de dotation ASIA-FdA) adıyla 23 Ocak 2016’da resmi bir bağış fonu kurdu.

Projesi Paris’te bulunan Pierre Audat mimarlık firması tarafından hazırlanan CCFR için Ağustos 2016’da bölgeye gelen Patrice Franceschi Kuzey Suriye’de Kürt yöneticilerle üniversite çalışması için bir anlaşma imzaladı.

5 hektarlı anlan tespiti yapıldı

Eylül 2016’da Franceschi’nin başında bulunduğu proje için Amude kentinde 5 hektarlık bir alan verildi. Pierre Audat Mimarlık tarafından çizilen projeye göre kampüste eğitim binası, kütüphane, bir oditoryum, barınmak için yurtlar ile spor ve sergi alanları bulunacak.

Üniversite ve kültür merkezinde araştırmacılar, sanatçılar ve gezginlerin ders vereceği belirtiliyor.

64 yaşındaki Patrice Franceschi, Fransız Ordusu’nun eski bir mensubu olarak biliniyor. Son kitabı ise “Kobani İçin Ölmek” (Mourir Pour Kobané) adını taşıyor. Franceschi katıldığı birçok televizyon ve radyo programında söyledikleriyle dikkat çekmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.