Ferda Cemiloğlu Diyarbakır'da toprağa verildi

Ferda Cemiloğlu Diyarbakır'da toprağa verildi

.

A+A-

edavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Diyarbakır'ın köklü ailelerinden olan Cemiloğlu ailesi mensubu iş kadını Ferda Cemiloğlu bugün toprağa verildi.

Diyarbakır Mardinkapı Mezarlığı’ndaki defin törenine Ferda Cemiloğlu’nun ailesi ve yakınlarının yanı sıra siyasi parti temsilcileri, Kürt aydınları çok sayıda Diyarbakırlı katıldı.

Cemiloğlu Ailesi pandemiden dolayı taziye ve başsağlığı dileklerini sadece bugün Cemil Paşa Konağı’nda kabul edecek.

Daha önce Rûdaw’a konuşan Ferda Cemiloğlu’nun kardeşi Reşit Cemiloğlu, Covid-19 pandemisi nedeniyle taziye evi kurmayacaklarını söylemişti.

Defin töreninde hazır bulunan HDP Diyarbakır İl Başkanı Zeyyat Ceylan Rûdaw’a, “Ferda Cemiloğlu’nun vefatı ailesi ve Diyarbakır için büyük bir kayıp. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun” diye konuştu.

Ferda Cemiloğlu, 31 Ağustos'ta İstanbul'daki Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti. 70 yaşındaki Ferda Cemiloğlu kanser tedavisi görüyordu.

Ferda Cemiloğlu kimdir?

Cemiloğlu ailesi Şeyh Said isyanının ardından Suriye’ye göç etti. Cemil Paşa’nın torunu olan Ferda Cemiloğlu, 12 Mart 1951 yılında Şam’da doğdu.

Cemiloğlu ailesi daha sonra Rojava’nın Dirbesiye ilçesine yerleşti fakat Ferda Cemiloğlu ilk ve ortaokulu Şam’da okudu.

Suriye’de Baas Partisi tarafından çıkarılan iskan kanununun ardından Kürtlerin mal varlığına el konulması nedeniyle Cemiloğlu ailesi 1967’de Diyarbakır’a göç etti.

Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’nde öğrenimine devam eden Cemiloğlu daha sonra Ankara’ya yerleşti, Hacetepe Üniversitesi Biyoloji bölümünden mezun oldu, ABD'de biyoloji doktorası yaptı.

1978’de evlenen Ferda Cemiloğlu, 1980’li yıllardan itibaren kadın hareketi içerisinde yer aldı, Ankara’da Kadın Dayanışma Vakfı yönetimine seçildi. Şiddete uğrayan kadınlar için çalıştı.

2000’li yıllarda Van’da Sığınmacılar ve Göçmenler Derneği’nin başkanlığını yaptı.

Cemiloğlu, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), Kadın Dayanışma Vakfı ve Toplumsal Sorunları Araştırma Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının kuruculuğunu yaptı.

Tıgris İnşaat Şirketine ortak olan Cemiloğlu, Kürdistan Bölgesi’ne yerleştikten sonra çeşitli projelere imza attı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.