Economist: Afrin halkı ÖSO'nun gitmesini istiyor

Economist: Afrin halkı ÖSO'nun gitmesini istiyor

İngiliz dergisi The Economist, Afrin'e dair izlenim haberinde yerli halkın ÖSO'dan şikâyetçi olduğunu' yazdı. Economist, “Türkiye, Afrin'de barışı korumakta zorlanıyor” dedi.

A+A-

İngiltere’nin saygın haftalık ekonomi dergilerinden The Economist, “Türkiye, Afrin’de barışı korumakta zorlanıyor” başlığıyla yayımladığı makalede, Afrin halkının Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı askerlerinden ‘memnun olduğunu ancak ordunun desteklediği Türkmen ve Arap militanlardan şikâyet ettiklerini’ yazdı.

‘İSLAMCI MİLİTANLAR BÜYÜK SORUN’

Makalede şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Afrin’i teröristlerden kurtardığını savunuyor ve okullar, hastaneler açmakla övünüyor. Ama halk tam olarak minnettarlık duymuyor. Bir Kürt tüccar, İslamcı militanlara atfen ‘Türk askerleri iyi davranıyorlar. Ama sakallı olanlar büyük sorun. Çok fazla çaldılar’ dedi.”

Economist, Türk ordusu ve desteklediği birliklerin Afrin’e girmesiyle 100 binden fazla sivilin ve çok sayıda YPG’linin kentten kaçtığını da hatırlatıyor ve şöyle devam ediyor:

“Türkler, Afrin’i ilhak etme planları olmadığını ısrarla söylüyor ve Suriye savaşı bittiğinde de Afrin’den çekilecekleri sözünü veriyor. Ama işgalle gelen değişiklikleri telafi etmek zor olabilir.

Türk bakanlar Afrin’in ülkelerindeki 400 bin Suriyeli Kürt mülteci için bir mıknatıs olabileceğini söylüyor. Ama bölgeye akın edenlerin çoğu Arap. (YPG’nin de yerinden edilen Kürtlerin evlerine dönmesini engelleyerek yardımcı olmadığına dair haberler var.)”

Türk yetkililerin organize ettiği bir ziyarette Economist muhabiri, Suriye ve Rusya’nın savaş uçaklarıyla bombalanıp yerle bir edilen Şam’ın Guta mahallesinden gelen göçmenlerle görüştü. Bir insanlık ızdırabı dalgasını bir diğeri izliyordu.”

‘GERİLİM ARTABİLİR’

Economist, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın YPG ile mücadeleyi Suriye’nin diğer bölgelerine taşımayı istediğini hatırlatıp bu durumun da ‘Erdoğan’ın, IŞİD’e karşı Kürtlerle ortaklık yapan Amerika’yla ters düşmesine neden olduğunu’ belirtti. BBC Türkçe’nin aktardığına göre dergi, Erdoğan’ın bu yılbaşında dile getirdiği “Bizim tüm müttefiklerimize, dostlarımıza söylediğimiz söyleyeceğimiz şudur; Teröristlerle aramızda durmayın” sözlerine de yer verip “Gerilimin artması ihtimal dışı değil. Türkiye’nin müttefiki olan gruplar Suriye’nin doğusunda Amerikan askerleriyle çatıştı” diyor.

TÜRK DİPLOMAT: PLAN YPG İLE ÇATIŞMADAN İLERLEMEK

ABD ile Türkiye arasındaki gerilimin son dönemde dindiğine de dikkat çeken Economist, Türkiye’nin baskısıyla Amerikalıların YPG’yi Menbic’ten çıkmaya ikna ettiğini, iki ülkenin devriye görevlerinin koordinasyonunda da uzlaşıya vardığını belirtti. “Türkiye, Menbic’in doğusundaki YPG silahsızlanmazsa örgüte saldırmasının an meselesi olacağını söylüyor” ifadelerinin yer aldığı makalede, Economist’e konuşan bir Türk diplomatın da yorumu aktarıldı:”Plan, YPG ile çatışmadan ilerlemek, ama çatışmak isterlerse çatışırız.”

‘TÜRKLER BU CANAVARLARI EVLERİNE GÖNDERMELİ’

Afrin’de yağmalamaların arttığı ve halkın ‘İslamcı bir yönetimle’ idare edildiğini belirten Economist, makaleyi şöyle noktaladı: “Ama Türkiye çiğneyebileceğinden fazlasını ısırmış olabilir. Afrin’de güvenlik giderek kötüleşiyor. Haziran ayındaki çifte bombalı saldırıda dokuz kişi öldü. İç çatışma ve yağmalama haberleri gelmeye devam ediyor. Bir Afrinli, halkın YPG yönetiminden rahatsızlık duyduklarını ama yeni gelen isyancıların ise daha kötü olduğunu söyledi. Afrinli, ‘Türkler bu canavarları evlerine göndermeli’ dedi.”

(BBC Türkçe)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.