Doğu Kudüs gerginliği: Filistinli grupların attığı 200 roket Gazze'ye düştü

Doğu Kudüs gerginliği: Filistinli grupların attığı 200 roket Gazze'ye düştü

.

A+A-

İsrail Gazze'de 130 "askeri hedefi" vurduğunu, 15 "Hamas ve İslami Cihad militanın" öldürüldüğünü açıkladı. Gazze'den İsrail'e 200'den fazla roket atıldığı bildirildi.

İsrail ve Filistin arasında Salı sabahı da karşılıklı roket ve hava saldırıları devam etti. İsrail, Mescid-i Aksa'daki olaylar nedeniyle Filistinli militan grupların gerçekleştirdiği roket saldırılarına misilleme olarak düzenlediği hava saldırılarını Salı sabahı da sürdürdü.

İsrail ordusu Gazze'de 130 "askeri hedefi" vurduğunu ve 15 "Hamas ve İslami Cihad militanın" saldırılarda öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus gazetecilere yaptığı açıklamada "Çoğunluğu Hamas'a ait 130 askeri hedefi vurduk" dedi. Conricus "Tahminlerimize göre 15 Hamas ve İslami Cihad militanını öldürdük" ifadelerini kullandı.

24 ölü, 700'den fazla yaralı

İsrail’in hava saldırılarında dokuzu çocuk 24 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildiyor. Son 24 saatte Mescid-i Aksa ve çevresinde İsrailli güvenlik güçleriyle Filistinliler arasındaki çatışmalar da 700’den fazla kişinin yaralandığı bunlardan 500’ünün hastanede tedavi gördüğü belirtiliyor.

Gazze'deki Hamas militanları, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'daki Filistinlilere müdahalesi nedeniyle İsrail'e yönelik roket saldırıları düzenledi. Salı sabahı itibariyle Hamas ve diğer grupların Gazze'den 200'den fazla roket attığı belirtiliyor. İsrail ordusu Salı sabahı roket saldırılarında altı İsrailli sivilin yaralandığını duyurdu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi de dün Doğu Kudüs'teki olayları görüşmek için acil olarak toplanmıştı. Ancak bir açıklama yapılmadı. ABD'nin kamuoyu önünde yapılacak açıklamaların ters etki yapacağı endişesi taşıdığı belirtiliyor.

Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği'nden İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırıları ve Filistinlilere yönelik müdahalelerini kınayan açıklamalar geldi.

Türkiye’den tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İsrail’in Gazze Şeridinde başlattığı ve aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine yol açan hava saldırıları kınandı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, " İsrail’in Gazze Şeridinde başlattığı ve aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesine yol açan hava saldırılarını şiddetle telin ediyor, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

Açıklamada, "Mukaddes Ramazan ayında Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Filistin halkını topraklarından sürmeye çalışan ve Mescid-i Aksa'da ibadet etmek isteyen Filistinlilere müdahalede bulunan İsrail, Filistin topraklarında olayların bu raddeye ulaşmasının baş sorumlusudur" ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bölgede gerilimin düşürülmesine ve İsrail'in saldırgan tutumuna son vermesinin sağlanmasına yönelik olarak Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve diğer uluslararası platformlarda atılabilecek adımlara ilişkin olarak İİT Genel Sekreterinin yanı sıra, bölge ülkeleri ve çeşitli Avrupa ülkelerindeki mevkidaşlarıyla telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği belirtildi.

BM: "Derin endişe" duyuyoruz

Birleşmiş Milletler'den (BM) yapılan açıklamada artan şiddet olayları nedeniyle "derin endişe" duyulduğu belirtildi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in Sözcüsü Rupert Colville gazetecilere yaptığı açıklamada "Bütün şiddet olaylarını ve şiddet, etnik ayrımcılık ve provakasyonu kışkırtmaları kınıyoruz" dedi.

Colville "Haklarını barışçıl bir şekilde tatbik edenlere karşı güç kullanılmamalı" dedi ve eğer kullanılması gerekiyorsa uluslararası standardlarla örtüşecek biçimde kullanılması gerektiğini belirtti. Sözcü BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in özellikle çocuklara yönelik şiddet nedeniyle çok endişeli olduğunu aktardı ve "Gözaltındaki çocuklar sertbest bırakılmalı" dedi.

Arap Birliği'nden kınama

İsrail Arap Birliği tarafından da kınandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt tarafından yapılan açıklamada "İsrail'in Kudüs'teki ihlalleri ve hükümetin Filistinlilere ve Araplara düşman olan aşırılık yanlısı Yahudilere toleransı bu durumun ateşlenmesine neden oldu" denildi.

Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada ise İsrail'in "büyük ölçüde barışçıl Filistinli göstericilere karşı kötüleyici ve kontrolsüz güç kullandığı" belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.