DİERG’den tüm partilere Kürtçe Anadilinde eğitim çağrısı

DİERG’den tüm partilere Kürtçe Anadilinde eğitim çağrısı

.

A+A-

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), Meclis içindeki ve dışındaki tüm partilere çağrıda bulunarak, Kürtçe anadilinde eğitimi seçim programlarında deklere etmeleri önerisinde bulundu.

‘Partiler seçim programlarında anadilde eğitimi deklere etmeli’

DİERG’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “TBMM’nin ortak iradesiyle engellenen Kürdce anadilimizde eğitim yine meclisin ortak iradesiyle bölgemizdeki yaşamda yerini bulabilir. Kürd toplumu anadilinden vazgeçmedi, vazgeçmeyecektir. Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) anadilinde eğitimin hak ve temel kamusal hizmet olduğunu her fırsatta belirtmektedir ve işte tam da bu yüzden vazgeçmeyecektir. Meclis’te yer alan her bir parti toplumların dil ve kültür farklılığını önemsediğini gösterebilmeli, çeşitliliğe saygının gerektirdiği sorumluluğunu yerine getirebilmelidir. Meclis’teki ittifaklarda yer alsın almasın, her bir partinin resmi onayı yani ortak ve açık iradesi ile Kürdce anadilimizin eğitim dili olması sağlanabilir. Bölgesinde yaşayan Kürd toplumunu kapsayacak Kürdce anadilinde zorunlu eğitimin başlatılması için:

1- Meclis’te yer alan istisnasız her bir siyasi partinin önerimizi 2023 seçimlerinden iki ay önce birbirinden bağımsız olarak parti programına almış olacağını deklare etmesini ve almasını

2- Bu dönem Meclis’te yer almasalar da, gelecek seçimde Meclis’te yer almak isteyen siyasi partilerin de talebimizi yine seçimden iki ay önce programına almış olacağını deklare etmesini ve almasını öneriyoruz” denildi.

‘Kürd toplumunun gecikmiş hakkı olan anadilinde zorunlu eğitim…’

Kürtçe anadilde eğitim talebi önerisini partilerin dikkatine sunan DİERG açıklamasında son olarak şunlar belirtildi: “Meclis’te yer alan 13 siyasi partiden istisnasız her birinin seçime iki ay kala programında talebimize yer vermesini bekleyeceğiz; sonuç, meclisin günümüz ortak iradesini yansıtacaktır. Herhangi bir siyasi hesap, kaygı ve planın dışına çıkarak; siyasi kesimlerin olası sataşmalarını, serzenişlerini duymazdan gelerek; bölgesinde yaşayan Kürd toplumunun gecikmiş hakkı olan anadilinde zorunlu eğitimin başlatılmasında geri adım atmayacağımız, zamanlamasını tartışmayacağımız talebimiz olarak öneriyoruz. Kürdce anadilimizde zorunlu eğitim başlatılması için siyasi partilerin DİERG’in önerisine yaklaşımlarını bölge toplumunun dikkatle takip etmesini öneriyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.