Dersim’de SİHA’yla vurulan gencin Seyit Rıza’nın torunu Murat Yıldız olduğu belirtildi

Dersim’de SİHA’yla vurulan gencin Seyit Rıza’nın torunu Murat Yıldız olduğu belirtildi

.

A+A-

Dersim’de mantar toplamaya giderken SİHA tarafından vurulan gencin, Seyit Rıza’nın torunu Murat Yıldız olduğu belirtildi. HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, “Savaş suçudur bu; Dersim katliamının 84. yılında Seyit Rıza’nın torunları hala katlediliyor” dedi.

Dersim’in, Ovacık ilçesi Tilek köyünden Murat Yıldız, mantar toplamak için gittiği Ağdat-Işıkvuran köyleri kırsalında SİHA tarafından gerçekleştirilen bombardıman sonucu hayatını kaybetmişti.

Baba Mazlum Yıldız: Takibe almışlar

Mezopotamya Ajansı’nın konuştuğu Murat Yıldız’ın babası Mazlum Yıldız şunları söyledi:

“Oğlumu 3 panzer takibe almış. Tanıklar bunu bize söyledi. Daha sonra da oğlumdan haber alamadık. Oğlum yaylada hayvanlar için ahır ve barınak yapacaktı. Onunla birlikte çalışıyorduk. Köyde hayvanları otlatırken yanıma tanımadığım biri geldi. Yanan bir arabanın çekiciyle Ovacık’a götürdüğünü ve araçta 3 kişinin olduğunu söyledi. Arabanın ne model olduğunu sorunca ‘taksi’ cevabı verdi. Rengini sorduğumda ise üzerinin bir çadırla örtüldüğünü söyledi. Araba tanınmaz haldeydi. Ortada araba diye bir şey kalmamıştı. Askerler arabanın içindekilerin helikoptere silah sıktığını söylediler. Bununla birlikte arabanın içinde bir kişinin sakat olduğunu söylediler. Peki arabanın içinde nasıl sakat olduğunu görüyorlar ki? İhbar edildiğini düşünüyoruz. DNA testi için yarın Ovacık Savcılığı’ndan dilekçe alarak Malatya’ya gideceğiz.”

’84. yılında Seyit Rıza’nın torunları hala katlediliyor’

Yıldız’ın ailesine başsağlığı dileyen HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, “Gerekçe ne olursa olsun bir sivili katletmek savaş suçudur” dedi. Yıldız ailesinin, Seyit Rıza’nın ailesinden olduğunu hatırlatan Önlü, 1938’den bu yana benzer ölümlerin yaşandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Dersim Katliamı’nın 84. yılında Seyit Rıza’nın torunları hala katlediliyor. Sadece şimdi değil yıllardır insanları köylerinden göç ettirerek, açlığa yoksulluğa mahkum ederek…Yine de insanlar ne kadar baskı da olsa köylerine döndüler, ailemiz de öyle. Baskılardan dolayı göç etmiş daha sonra hayvancılık yapan insanlarımız. Belki de ailenin kaderi 38’den beri devam ediyor. Yani şimdi bir gencimizin katledilmesiyle sınırlı değil. Aile aynı zamanda Seyit Rıza’nın ailesine mensuptur. İnsanlarımız o zamandan bu yana katliamları yaşıyor. Gerekçe ne olursa olsun. Bir sivili katletmek savaş suçudur. “

Murat Yıldız’ın öldürülmesinin ardından bölgedeki Ağdat, Işıkvuran, Yarımkaya ve Mercan köylerine giriş ve çıkışların yasaklandığı öğrenildi. Yıldız’ın ailesi Malatya Adli Tıp Kurumu’nda DNA testi için Malatya’ya gidecek.

/MA/

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.