Demirtaş, Soylu'ya hakaret davasından beraat etti

Demirtaş, Soylu'ya hakaret davasından beraat etti

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bugün Ankara’da iki ayrı duruşmada hazır bulunuyor. İlk olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya hakaret davasından yargılanan Demirtaş beraat etti.

A+A-

Demirtaş’ın duruşmasının yeri ‘güvenlik’ gerekçesiyle dün değiştirilirken Ankara Valiliği de kentte eylem, yürüyüş ve basın açıklamalarını yasakladı. Duvar’ın haberine göre de Demirtaş duruşmasına katılımcı sınırlaması getirildi. Buna göre HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşmasına sadece avukatlar, milletvekilleri ve sarı basın kartı olan gazeteciler alınıyor. Duruşma salonunda izleyici sayısına 96 kişi sınırlaması getirildi.

Duruşmaya avukatların yanı sıra HDP milletvekilleri ve çok sayıda parti yöneticisi de katıldı. Polis salon girişinde davayı izleyen gazetecilere, telefon ve bilgisayar kullanmalarına izin verilmeyeceğini, kullananların eşyalarına el koyulacağını söyledi.

Hangi davadan yargılanıyor?

Demirtaş’ın ilk duruşması 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde yaptığı bir konuşmada dönemin Çalışma Bakanı Süleyman Soylu’ya dönük hakaret suçlaması nedeniyle yapıldı. Demirtaş bu dosyadan beraat etti. Mahkeme Demirtaş’ın Soylu’ya yönelik sozlerini seçim rekabeti kapsamında ağır eleştiri olduğunu bunun suç oluşturmadığını kaydetti.

Bu duruşmanın hemen ardından 10 Ekim Barış Mitingine yapılan bombalı saldırıdan sonra Demirtaş’ın bir konuşmasıyla ilgili açılan dava görüldü. Bu davası ise 18 Nisan'a ertelendi. 

“‘Demirtaş'ı yargılayamam’ dilekçesi yazın!”

Soylu’ya hakaret davasında mahkemeye 3 talep sunan Demirtaş, TBMM'ye yazı yazılmasını talep etti. Demirtaş, "27 yıllık hukukçuyum. Dokunulmazlığım devam ediyor. Hakkımda 102 fezleke düzenlenmiş durumda. Meclise ‘ben Demirtaş'ı yargılayamam’ diye bir dilekçe yazın" dedi.

“Ben sanık, o bakan!”

“Soylu’nun da böyle bir nedenle buraya gelip oturmasını istemem” dedi. Hakkında Soylu’nun sarf ettiği ağır sözleri hatırlatan Demirtaş, “Ama ben sanık o bakan” ifadesini kullandı.

102 fezlekesi olduğunu bunların tamamına yakınının konuşmalara dayandığını anlatan Demirtaş, “Benim duruşmalarım havuz medyasında görüldü. Şimdi infaz ediliyor” dedi.

Meclis’teki 31 konuşması ve dışarıda yaptığı benzer konuşmalardan yargılandığını söyleyen Demirtaş, “Milletvekili konuşmayacaksa nasıl bir hukuksuzluk düzeninde yaşıyoruz. 102 konuşma 102 fezleke oldu. Sanık konumuma dahi düşürülmem ihlaldir. Benim üzerimden milyonlarca insana yargısal tehdit gönderiliyor” diye konuştu.

“Yargılama cesaret işidir”

Mahkeme Başkanı esasa gelmesi noktasında uyarıda bulununca, 6 bine yakın parti yöneticisinin yargılandığına dikkat çeken Demirtaş, şöyle dedi: “Sistematik şekilde HDP yok edilmeye çalışılıyor. Biz bu kadar hakareti hak etmiyoruz. Bahçeli hakkında da birçok hakaret davası açıldı. Ama bunlar yaşanmıyor. Biz bu ülkenin siyasi zencileriyiz. Ama bu devlet hepimizin devleti. Yargılama cesaret işidir. Siyasi faaliyettir deyin, davayı düşürün. Siz sağ biz selamet diğer dosyalara bakalım” dedi.

“Savunma yaparak kendimi yormak istemiyorum”

Mahkeme başkanı Demirtaş ve avukatlarının tüm taleplerini reddetti. Avukatlar gerekçeyi sordu ancak hakim açıklama yapmadı. Demirtaş esasla ilgili sözlerinin sorulması üzerine, hakaret söz konusu olmadığını, siyaseten bir konuşma yaptığını belirterek, “Böyle bir iddianameye savunma yaparak kendimi yormak istemiyorum. Bu da tenezzül meselesi” dedi.

14 aydır tutuklu!

Öte yandan Kasım 2016’da HDP’ye yönelik gerçekleşen operasyonda gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 4 Kasım 2016’da tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi’ne gönderilmişti. 14 aydır tutuklu olan ve hiçbir mahkemede duruşma salonuna getirilmeyen Demirtaş ilk kez 12 Ocak’ta Bakırköy Adliyesi’ndeki duruşmaya getirilmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.