“ÇOK İLGİNÇ BİR BELGE!”

“ÇOK İLGİNÇ BİR BELGE!”

Sosyal medya facebook üzerinden Osman AYDIN tarafından çarpıcı bir belge ortaya atıldı. Söz konusu belgede dönemin hükümeti tarafından çıkarılan bir kararname ile Şex Said’in sesiyle doldurulmuş bir plağın yasaklandığı yazılıyor.

A+A-

Haber Merkezi- Sosyal medya facebook üzerinden Osman AYDIN tarafından çarpıcı bir belge ortaya atıldı. Söz konusu belgede dönemin hükümeti tarafından çıkarılan bir kararname ile Şex Said’in sesiyle doldurulmuş bir plağın yasaklandığı yazılıyor.

İddianın sahibi Osman Aydın şu ifadeleri kullandı:

“Son yüzyılda Türkiye’de Kürtler yasaklı bir hayatı yaşadılar, yaşıyorlar. Bir bakıma Türkiye'de son yüzyılın tarihi, Kürtlere yönelik yasaklamaların tarihidir.

Hükümetin aşağıdaki yasakla ilgili kararnamesiyle ben de ilk kez Şêx Saîd Efendi'nin kendi sesiyle doldurulmuş bir plakının olduğunu öğrendim. Benim için çok ilginç bir bilgi ve belge oldu.

Başbakanlık Arşivinde yer alan bu belgenin fotoğrafındaki yazının rahat okunamaması ihtimali ile kararname metnini yorumsuz olarak ayrıca sunuyorum.

"Sodun (iyi seçilemiyor) markalı ve 1-256 no. lı Şeyh Said tarafından okunmuş Kürtçe plakın, zararlı sözleri taşıdığı anlaşıldığından, Matbuat Kanunun 51 inci maddesi hükmüne göre Türkiyeye sokulmasının yasak edilmesi; Dahiliye Vekilliğinin 26.1.937 tarih ve 659 sayılı tezkeresi ile yapılan teklifi üzerine İcra Vekilleri Heyetince 28.1.937 de onanmıştır."”

Sözü edilen belge:

 

1-034.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.