Çavuşoğlu’ndan Lavrov’a: Afrin, rejime teslim edilemez

Çavuşoğlu’ndan Lavrov’a: Afrin, rejime teslim edilemez

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Afrin’i Suriye hükümetine bırakmasını isteyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a “Öyle bir şey olmaz” diyerek yanıt verdi

A+A-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “Afrin’in kontrolü Suriye hükümetine geri verilmeli” çıkışına bir yanıt da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) “Avrupa İslamofobi Raporu 2017” tanıtım toplantısında konuşan Çavuşoğlu, konuya ilişkin bir soru üzerine “Lavrov’un bunu neden söylediğine bakmak lazım” dedi ve “Öyle bir şey olmaz” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu’nun konuşması şöyle devam etti:

"Biz Afrin operasyonunu gerçekleştirirken Rusya ile koordinasyon içinde olduk. Bu, Rusya’nın bize destek verdiği ya da bir pazarlık içinde olduğumuz anlamına gelmesin. Orada Rusya’nın gözlemcileri vardı biliyorsunuz ve buradan ayrılmalarını istedik. Herhangi bir kaza olmasın ya da karşı karşıya gelme olmasın diye. Ve ayrıldılar. Hava sahasını kullandık biliyorsunuz. Bu konuda da Rusya’yla koordinasyon içinde olduk ki yine bir kaza olmasın. Dolayısıyla bizim operasyonumuzun hedefi de belli. Buradaki teröristleri etkisiz hale getirmek. Şimdi ikinci aşaması insanların geri dönmesini sağlamak ve onlara bir şey verebilmek. Yani hayatlarını normalleştirmek ve bu bölgeyi istikrara kavuşturmak.

Bizim Suriye’nin topraklarında gözümüz yok. Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğünü herkesten daha fazla destekleye geldik başından beri. Bundan sonra da böyledir. Burada ileride, biraz önce söylediğim siyasi süreç işlediği, Suriye’ye istikrara kavuştuğu zaman Suriye’nin sınır bütünlüğü konusunda bir endişesi olmaması gerekiyor. Fakat Türkiye olarak benim de güvenlik endişemin tamamen ortadan kalkması gerekiyor.

Bugün şu an itibariyle buranın rejime teslim edilmesi ne demek? Öyle bir şey olmaz. Çünkü rejim, bir gün YPG’yle çatışıyor diğer gün işbirliği yapıyor. Münbiç ve Fırat’ın doğusunda bu kadar YPG’li, PKK’lı Afrin’e nasıl ulaştı? Rejimin kontrol ettiği alanlardan geçti. Esasen Suriye’de sahada, arazide öyle ilginç şeyler var ki… Bugün birbiriyle çatışan gruplar yarın birbirinden sadece petrol veya yakıt almıyor, silah bile alıp satıyorlar. Ekonomik olarak sıkıntıya düştüğü zaman… Ertesi gün o silahların kendilerine karşı kullanacaklarını bilmesine rağmen satıyorlar. Böylesine karmaşık bir durumda oraya ver buraya ver olmaz… Buralar Suriye topraklarıdır ama benim de güvenlik endişelerim var, meşru. Bu insanları bu şehirlere, Fırat Kalkanı bölgesinde olduğu gibi, dönmelerine yardımcı olmamız lazım.

Ne olmuştu?

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 9 Nisan'da yaptığı açıklamada, “(Türkiye) Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan, Türkiye’nin Afrin’i işgal etmek istediğini hiçbir zaman söylemedi. Nitekim biz de Afrin’deki durumu normalleştirmede en kolay yöntemin, Türkler buradaki hedeflerine ulaştıklarını söylediklerinde, bu bölgenin kontrolünün Suriye hükümetine geri verilmesi olacağına inanıyoruz” ifadeleri kullanmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.