BM’den 5 ülkeye silah tedarikine ilişkin uyarı!

BM’den 5 ülkeye silah tedarikine ilişkin uyarı!

BM'den oluşan Yemen Heyeti, başta Fransa, ABD, İngiltere, Kanada ve İran'ın Yemen'de çatışan taraflara silah tedarikine devam ettiğini, bunun da iç savaşı körüklediği konusunda uyarılara yer verdi.

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde kurulan Uluslararası Yemen Heyeti Başkanı Tunuslu Kamel Jendoubi, heyetin bugün, Yemen'de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin savaş suçu işlediğine dair makul deliller olduğunu belirten raporunun ardından, BM Cenevre Ofisi'nde video konferans yöntemiyle basın toplantısı yaptı.  

Cenevre'de yapılan toplantıya, heyet üyeleri Avusturalyalı Melissa Parke ve Kanadalı Ardi Imseis de katıldı. 

Heyet Başkanı Jendoubi, yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınının heyetin çalışmalarını zorlaştırdığını dile getirerek, her şeye rağmen sorumluların hesap verebilirliğini sağlamak için Yemen'de meydana gelen "korkunç insan hakları ihlalleri ve istismarlarını" araştırmaya devam ettiklerini dile getirdi.

"Kimse, Yemen'de ne olduğunu bilmiyorduk diyemez"

BM Yemen Heyeti Başkanı açıklamasında, "Yıllarca bu savaşın korkunç bedelini belgeledikten sonra, kimse 'Yemen'de ne olduğunu bilmiyorduk' diyemez" ifadesini kullandı.

Öte yandan toplantıda heyet üyesi Parke ise 3 yıl ardı ardına çatışan tarafların uluslararası insan haklarını ağır şekilde ihlal ettiğini ve buna ilişkin ciddi deliller bulduklarını belirterek şunları dile getirdi:

"Bunların bir kısmı savaş suçu teşkil edebilir. Bu ihlallerin sorumluluğu çatışmanın tüm taraflarına, yani Yemen hükümetine, özellikle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Koalisyon üyelerine, (BAE destekli) Güney Geçiş Konseyi'ne (GGK) ve fiili otoriteyi elinde bulunduranlara aittir." 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.