BM: Suriye’de Beş Milyon Çocuk Kayıp

BM: Suriye’de Beş Milyon Çocuk Kayıp

BM İnsan Hakları Konseyi Araştırma Komisyonu'nun raporuna göre; Suriyeli kız ve oğlan çocukları IŞİD ve diğer örgütler tarafından korkutularak cinsel istismara maruz bırakılıyor.

A+A-

Haber Merkezi- Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi Araştırma Komisyonu, Suriye'deki çocukların durumuyla ilgili hazırladığı raporun sonuçlarını açıkladı.

Brezilyalı siyaset bilimci Paulo Sergio Pinheiro başkanlığındaki araştırma komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Eylül 2011'den Ekim 2019'a kadar olan dönemi kapsıyor.

5 bin kişiyle görüşmeler yapılarak hazırlanan raporda, Suriye'deki savaş nedeniyle iki milyondan fazla çocuğun düzenli bir okul eğitimi alamadığına dikkat çeken komisyon, savaşın başlamasından bu yana ülkede binlerce okulun yerle bir olduğu ya da askeri amaçlı kullanıldığını belirtti.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; komisyon, Suriye hükümeti ve silahlı gruplara, çocukların okula yeniden erişiminin sağlanması için duyarlılık çağrısında bulundu.

Raporda, geçen yıllarda Suriye'de çocukların okula gitmesini engelleyen şiddet olayları listelendi. Bunlar arasında çocukların asker olarak kullanılması, küçük kız çocuklarının tecavüze maruz bırakılması ve çocukların gözü önünde idam cezalarının infaz edilmesi gibi olaylar sıralandı.

Çocukların özellikle cinsel şiddet mağduru olduklarına işaret edilen raporda, aileleri korkutularak kız ve oğlan çocuklarının IŞİD ve diğer örgütler tarafından istismar edildiği belirtildi.

Raporda, çocukların acı ve yokluk içinde büyüdükleri vurgulanarak, bunun ileride yıkıcı psikolojik sonuçlara sebebiyet vereceği ifade edildi. BM'nin verilerine göre; ayrıca Suriye'de beş milyon çocuk kayıp.

Çok sayıda kız ve oğlan çocuğu da Suriye'de yerleşim birimlerine ve sivil hedeflere düzenlenen saldırılarda hayatını kaybetti. Ancak raporu hazırlayan uzmanlar, bu konuda net sayılara ulaşamadıklarını belirtti.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.