Berlin Noel Panayırı da kana bulandı

Berlin Noel Panayırı da kana bulandı

Hüseyin Şahin

A+A-

Berlin her sene olduğu gibi rutin Noel bayramına hazırlanıyordu. Bunun için Almanya`nın birçok yerinde olduğu gibi Berlin`de de hazırlıklar Kasım ayının sonlarında başlar ve Aralık ayının ilk günlerinde şehir tüm görkemiyle Noeli karşılamaya dururdu. Berlinin önemli merkezlerinde panayırlar kurulur, Noel ağaçları süslenir, olağan üstü hediyelik eşyalar alınır ve şehir akşamları renkli ışıklarla, tüm dehşetini Noele hazır dururdu. Panayır merkezleri Noel için yaş farkı gözetmeksizin bir bayram ve eğlence yerini andırır. Bu senede 6 yaşındaki kızım ve eşim ile birlikte önce Berlin Alexte ve 18 Aralık yani pazar günü akşamı ise Zoologischer Gartın (Hayvanat Bahçesinin bulunduğu semt), ünlü Yıkık Kilisenin bulunduğu yerde, yani katliamın gerçekleştiği Noel Panayır yerine gidip, sosis, sıcak şarap gibi şeyler yiyip, içtik ve eğlendik.

Temmuz 2016 Nissa, Fransa´da yine Arab kökenli bir katil, kamyonla önemli bir şenliğin yapıldığı alanda 88 kişiyi ezerek katletmiş, 400´e yakın kişiyide yaralamıştı. Aynı katliamın bir benzeri 19 Aralık 2016 saat 20:00 sularında eski Berlin merkezinde Polanya pilakalı bir TIR´ın Noel Panayırının kurulduğu yere sürülmesi sonucu ilk belirlemelere göre, 12 kişi vasıta altında kalarak yaşamını yitirmiş ve 44´ün üzerinde kişi  ise ağır bir şekilde yaralanmıştır. Almanya emniyet güçlerinin katliamla ilgili ilk açıklamaları, Pakistan uyruklu 23 yaşlarındaki sığınmacı bir kişinin bu katliamı gerçekleştirdiği doğrultusundaydı. Bu konuda Almanya başbakanı Merkel bir açıklama yaparak, ”bu katliamdan dolayı derin üzüntülerini dile getirerek, milyonlarca kişi gibi bu katliamda etkilendiğini, sorumlularının en ağır cezalara çaptırılacağını” belirtti.

almanya-kurd-cemaati-baskani-a.-ertan-toprak-002.jpg

Berlin Noel Panayır katliamını 20 Aralık sabahı duydum ve Almanya Kürd Cemaati başkanı A. Ertan Toprağı arıyarak bu konuda yapabileceklerimizi dile getirdim. Birlikte öğle sularında olayın gerşekleştiği yere giderek çelenk bıraktık. Olay yeri bizden evvel giden ziyaretçi akımına uğramış, çiçek ve mumlarla bezenmişti.  A. Ertan birçok TV kanalı ile röpörtaj yaparak “olayı en ağır bir şekilde kınadı”. Bu katliamdan dolayı TV kanallarına verdiği demeçlerde, “Almaya Hükümetinin olaylar karşısında geri adım atmaması gerektiği ve bu türden eylemlerden dolayı sığınmacılarla ilgili yasaların sertleştirilmemesi gerektiğini dile getirerek, İŞİD saldırılarını lanetledi”.  Olay yerinde TV kanalları ile reportajlar devam ederken, basın mensuplarının panayır katliamı yapanın Pakistanlı olmadığı ve katliam sorumlularının yakalanamadığını dile getirdiler. Şüpheli olarak göz altına alınan Pakistanlı günün ilerleyen saatlerinde serbest bırakıldı.

Berlin Noel Panayır katliamı sanıkları şu an için yakalanmamış olsa bile, bu işin arkasındaki en büyük olasılık İŞİD olarak gösteriliyor. Son yıllarda İŞİD elemanlarının Avrupa’da Fransa, Belçika, Almanya gibi ülkelerde gerçekleştirmiş oldukları eylemler aşikardır. Bu türden bireysel eylemler, İŞİD´i arkalarına alarak devam edeceğe benziyor. Avrupa ve özelliklede Almanyaya terör İHRAÇ edilmiştir. Arap Baharı denen dalgayla birlikte bir çok silah üreten ülke devreye girerek, silah satışlarını birden artırdılar. Özeliklede Almanya bu satışta son 3 yılda 10 Milyar dolarla başı çekmektedir.  İki yıl evvel Almanyaya  özelliklede Arap ülkelerinde gelen sığınmacı akımı  ile ilgili Dengê Kurdistan sitesinde bir yazı yazmış ve şöyle demiştim“ Almanya 1,5 milyon sığınmacıyı almakla, ayaklarına baltayı vurmuştur. Bu sayının 10 yıl içeriside 10 Milyon olacağını ve Almanya için politik,  sosyal, kültürel, etnik  ve mezhepsel sorunlarıda beraberinde getireceğini, ayrıca bu durumun aşırı sağcı ve Nazilere yarıyacağını  dile getirmiştim”. Şu bir gerçekki, bu türden eylemler Almanyada Merkel hükümetinin işini güçleştirecek , AFD (Almanya için Alternatif partisi)  gibi aşırı sağcı bir partiyi dahada güçlendirip, 3. Sıraya yerleştirecektir.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.