Arap basını: Suriye ordusu Afrin’de TSK’yle çatışmaya girebilir

Arap basını: Suriye ordusu Afrin’de TSK’yle çatışmaya girebilir

Rai Al Youm gazetesine göre, Türkiye’nin operasyonları sonucu Suriye rejimine bağlı güçler safından ölüm haberleri gelmeye devam ederse, Suriye ordusu kente girip Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı birliklerle çatışabilir.

A+A-

Duvar’ın Rai Al Youm gazetesinden aktardığı yazı şöyle:

“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de karadan ve havadan yürüttüğü harekât 40 günü geride bıraktı. Ancak bu harekat 3.5 milyon Suriyeli’nin yerleştirilebileceği bir güvenli bölge oluşturulması gibi hedeflerinin çoğuna ulaşamadı. Afrin harekâtı Türk ordusu ve Özgür Suriye Ordusu için bir yıpratma savaşına dönüştü. Bu harekâtın Türk yönetimi ve diplomasisini bir siyasi çıkmaza ve belki de rejim güçleri ve Suriye ordusu ile bir askeri çatışmaya sokması da uzak bir ihtimal değil.

“Türk ordusundan 41 askerin hayatını kaybetmesi, Suriye’deki savaşta ölen yüzbinlerce insanla kıyaslandığında küçük bir sayı olarak görülebilir. Ancak bu, Türk halkı veya operasyona muhalefet eden kesimi için büyüktür.

“Suriye Ordusu Afrin’deki özerk yönetiminin talebi üzerine henüz düzenli birlikler göndermiş değil. Bu da müttefiki Rusya’nın talebi üzerine, Türk Ordusu’yla karşı karşıya gelinmemesi içindir. Ancak Suriye Ordusu’nun kentin savunulması için gönderdiği ‘halk savunma birlikleri’ saflarında ölü sayısının artması üzerine, Suriye Ordusu bu siyaseti terk edebilir ve Afrin’e yönelebilir. Belki de Türk Ordusu’yla çatışmaya da girebilir. Bu durumun da Suriye’de devam eden krize ve bölgedeki ittifaklar üzerinde olumsuz bir etkileri olacaktır.

“Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Suriye yönetimi ile anlaşmayı ve Türkiye-Suriye sınırının korunması için Suriye ordusunun konuşlanmasını bir çok kez önerdi. Ancak bu öneri şimdiye kadar reddedildi. Lakin Ankara ve Şam arasındaki Rus arabuluculuğunun önü tamamen kesilmiş değil.”

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden (SOHR), Türk jetlerinin son iki gün içerisinde Suriye hükümetine bağlı güçlere karşı üç kez hava saldırısı gerçekleştiridiğini bildirmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.