AP milletvekillerinden İranlı tutuklulara destek

AP milletvekillerinden İranlı tutuklulara destek

.

A+A-

Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) çok sayıda milletvekili Doğu Kürdistan ve İran'da gösterilerde tutuklanan insanlar için desteklerini vurguladı.

 

Alman Parlamentosu’ndaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) üyesi Katja Leikert, idam cezası ile karşı karşıya olan 16 yaşındaki Sofya Şerifi’ye hamilik yapmayı ve kabul etti. Sosyal medyadan davasının düşürülmesi için yapılan kampanyanın etkili olduğu belirtilmekle birlikte Başsavcı tarafından yapılan açıklamada Şerifi’nin davasının henüz hazırlık aşamasında olduğu ve idam cezasına çarptırılıp çarptırılmayacağının kesin olmadığı ifade edildi. Diğer yandan Almanya'daki Sosyal Demokrat Parti’den (SDP) milletvekili Martin Diedenhofen, 19 yaşındaki Muhammed Bruğni'nin davasının sponsorluğunu üstlendi. Perşembe günü İran Büyükelçisi’ne bir mektup yazarak genç adamın hayatı için savaşmaya devam edeceğine dair söz verdi. Bruğni, Muhsin Şekari’nin geçen hafta idam edildiği Kerec’deki Recai Şehr Hapishanesi’nde bulunuyor ve idam cezasıyla karşı karşıya.

 

Bir diğer SDP milletvekili Ye-One Rhie de İran Büyükelçisi’ne protesto mektupları göndererek tutuklu muhalif rapçi Tomac Salihi’nin hamisi oldu. Aynı şekilde SDP'li Carmen Wegge de18 Ekim'de güvenlik güçleri tarafından iç kanama ve tekrarlanan tecavüz delilleri de dahil olmak üzere çok sayıda yarayla Kerec’de bir hastaneye götürülen 20 yaşındaki Armita Abbasi'nin hamisi olduğunu açıkladı.

 

Geçmişte birçok siyasi mahkumu temsil etmiş bir avukat olan Mustafa Nili, CDU dış ilişkiler uzmanı Norbert Röttgen tarafından destekleniyor. Nili, 7 Kasım'da İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) tarafından tutuklanmıştı.

 

Hollanda'dan liberal milletvekili Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, idm cezasına çarptırılan İranlı radyolog Hamid Kara Hasanlu'ya hami olduğunu duyurdu. Milletvekili, İran Büyükelçisi’ne, Avrupa Birliği (AB) İnsan Hakları Özel Temsilcisi’ne ve İnsan Hakları Yüksek Komiseri’ne mektuplar yazdığını söyledi. Fransa'da solcu milletvekili Elsa Faucillon, Reza Arya'nın hamisi olmayı kabul ettiğini ve idamının her an infaz edilebileceğini söyledi. Fransız milletvekili Sophie Taillé-Polian, Farhad ve Farzad Tahazade adlarındaki iki erkek kardeşin serbest bırakılması için çağrıda bulunduğunu kaydetti.

 

Mahkumlara hami olunmasının ne kadar faydalı olduğu hakkındaki tartışmaya rağmen belirli bir İranlı mahkum adına baskı yapmak en azından bazı siyasi seçkinlerin büyüyen uluslararası tepkiden endişe duyduğu bir ülke üzerinde biraz da olsa endişe oluşturuyor. İran dışında Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) ve Norveç merkezli Hengaw İnsan Hakları Örgütü gibi insan hakları gruplarının tavsiyeleri üzerine İranlı göçmenler sosyal medya üzerinden, bazı mahkumların idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dair uyarılarda bulundu. Amnesty, Bruğni’nin idam cezasının infaz edilme olasılığı hakkında bir uyarı yayınladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.