AB’den Türkiye hakkında “ilerleme yok” mesajı!

AB’den Türkiye hakkında “ilerleme yok” mesajı!

.

A+A-

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye-AB ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Borell, Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde 2016'dan beri ilerleme olmadığını, 2016'da göçle ilgili varılan mutabakatın da iki tarafın da beklentilerine karşılık vermediğini kaydetti.

Türkiye-AB ilişkilerine yeniden yön vermek için hala şans bulunduğunu belirteren Borell, "AB, tutması umuduyla Türkiye'ye elini uzatmaktadır" ifadesini kullandı.

Borell, 2020’de Doğu Akdeniz'deki gerginliklerin ve Türkiye ile ilişkilerin olumsuz seyrine dikkat çekerek bu durumun 2021’de de devam edeceğini vurguladı.

Türkiye ve Rusya’nın bölgedeki güç dengesine değinen Borell, "Şu çok açık. AB, Türkiye ve Rusya ile ilişkilerde doğru dengeyi bulamadığı sürece kıtada istikrarı sağlayamayacak” dedi.

Borrell, Türkiye ile ilişkilerin karmaşık ve çok yönlü olduğunu, Yunanistan ile Türkiye arasındaki anlaşmazlıklar ve Kıbrıs sorununun çözümsüz kalmasının bunların merkezinde bulunduğunu ifade ederek, "bu meselelerin daha fazla ertelenemeyeceği" değerlendirmesinde bulundu.

Borrell, "Türkiye dikkate alınacak bir bölgesel güç haline geldi ve inkar edilemeyecek başarılar elde etti. Maalesef bazı durumlarda Türkiye'nin uluslararası gündemi AB'nin çıkarlarıyla uyumlu değil ve yöntemleri de AB'ninki gibi değil." ifadesine yer verdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.