ABD Senatosu'ndan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay

ABD Senatosu'ndan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay

.

A+A-

ABD Senatosu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verdi. NATO üyesi 7 ülkenin daha onay vermesi halinde iki ülkenin askeri ittifaka katılması sağlanacak.

ABD Senatosu, 1'e karşı 95 oyla İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladı. Böylece iki ülkenin üyeliğinin Amerikan Kongresi'ndeki onay süreci tamamlandı. 

AP'nin haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, "Bu tarihi oylama, ABD'nin bugünün ve yarının zorluklarını karşılamaya hazır olmasını sağlaması açısından önemli bir sinyal göndermekte. Katılım protokollerini imzalamayı ve son derece yetenekli ordulara sahip iki güçlü demokrasi olan İsveç ve Finlandiya'yı tarihin en büyük savunma ittifakına davet etmeyi dört gözle bekliyorum" açıklaması yaptı.

Oylamada "hayır" oyu veren tek senatör Josh Hawley ise "ABD'nin Rusya'ya değil Çin'e karşı kaynak oluşturması" gerektiğini savundu. Cumhuriyetçi senatör, "Avrupa'da daha fazlasını yapabiliriz, daha fazla kaynak, daha fazla ateş gücü ayırabilir veya Asya ve Çin'i caydırmak için yapmamız gerekeni yapabiliriz" açıklaması yaptı.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmaları için ittifaka üye 30 ülkenin parlamentolarından onay çıkması gerekiyor. NATO üyesi Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Portekiz, Slovakya ve İspanya parlamentolarından ise henüz onay verilmedi. TBMM'de 1 Ekim'de oylama yapılması bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.