'ABD istihbaratı ocak ayında salgın için Trump'ı uyardı, dinlemedi...'

'ABD istihbaratı ocak ayında salgın için Trump'ı uyardı, dinlemedi...'

ABD'de koronavirüs tespit edilen vaka sayısı 20 bine dayandı. Başkan Donald Trump'ın önlem almada geç kaldığı belirtiliyor.

A+A-

Haber Merkezi - The Washington Post ise dikkat çeken bir iddiaya yer verdi. ABD istihbarat kurumlarının Ocak ve Şubat aylarında hükûmeti Koronavirüs (Kovid-19) salgınının bir pandemiye dönüşebileceği konusunda uyardığı, ancak hükûmetin patojenin yayılma hızını yavaşlatmak için gerekli önlemleri almadığı belirtildi.

Gazetenin istihbarat kurumlarına yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre istihbarat kurumları raporlarında virüsün ne zaman ABD'ye ulaşacağı veya ne tür önlemler alınması gerektiği konusunda bir bilgi vermedi ancak Çin'deki yetkililerin salgının boyutu konusunda gerçek verileri paylaşmadığını, durumun çok daha ciddi olduğunu vurguladı.

Haberde, istihbarat kurumlarının hükûmete sıklıkla gönderdiği benzer raporlara rağmen ABD Başkanı Donald Trump ve müttefiklerinin "salgını önemsiz gibi göstermeye çalıştığı" belirtildi.

İstihbarat raporlarına erişimi olan bir başkan yetkili, bu raporların sadece hükûmete değil, Kongre üyeleri ve onların ekiplerine de ulaştırıldığını belirtti ve "İstihbarat kurumları bunu Ocak'tan beri bekliyordu" dedi. İsminin gizli tutulması şartıyla konuşan yetkili, "Trump bunu beklemiyordu, ancak hükûmette görev yapan birçok kişi biliyordu ve onun hiçbir şey yapmasını sağlayamadılar. Sistem kırmızı ışık yaktı" dedi.

Washington Post'un haberi hakkında CIA ve Ulusal İstihbarat Ofisinden herhangi bir açıklama yapılmadı ancak Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Hogan Gidley şunları kaydetti:

"Medya ve Demokratlar sadece saçma ve gayrimeşru bir azil sürecine odaklanırken, Başkan Trump, Amerikan halkının sağlığını, varlığını ve güvenliğini korumak için tarihi, agresif önlemler almıştı. Adı açıklanmayan korkak kaynakların tarihi yeniden yazmaya çalışması, mide bulandırıcı, aşağılık ve utanç vericidir."

Trump, 19 Şubat'ta yaptığı bir açıklamada kendisine Kovid-19 sorulduğunda, "Nisan geldiğinde, havaların ısınmasıyla virüs mucizevi bir şekilde kaybolacak." demiş ve Demokratlar'ın siyasi çıkarları için panik yarattığını savunmuştu. 

Uzun süre virüs konusunda bir adım atmayan Trump tepki çekmişti. 27 Şubat'ta Kovid-19 ile mücadele için bir görev gücü kuran Trump, bu ekibin başına Başkan Yardımcısı Mike Pence'i atamış, ancak yine de virüsün ciddi bir tehdit olmadığını savunmuştu. 

Son haftalarda virüsü ciddiye almaya başlayan ve söylemini değiştiren Trump, geçen hafta ulusal çapta acil durum ilan etmişti. 

Trump, bir süredir günlük olarak Beyaz Saray'da yanına bazı bakanları, bilim insanlarını ve Pence'i de alarak basın toplantısı düzenliyor. 

Dünya Sağlık Örgütü, 11 Mart'ta yeni tip koronavirüsün pandemi (salgın) olarak nitelendirilebileceğini duyurmuştu.

Ahval

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.