ABD Dışişleri’nden Bağdat’a: Kürdistan Havalimanlarını açın!

ABD Dışişleri’nden Bağdat’a: Kürdistan Havalimanlarını açın!

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Erbil-Baxdat arasında diyalog istediklerini ve Kürdistan’daki havalimanlarının tekrar açılması için baskılarının sürdüğünü söyledi.

A+A-

Günlük Basın Brifinginde yaptığı açıklamada Nauert, Erbil ile Bağdat arasında diyalog oluşması için çalışmalara devam ediyoruz dedi. Sözcü Kürdistan havalimanları için ise baskı yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Nauert’in konuşmasının satır başları şöyle:

“Özel bir heyetin belirlenmesi gerektiğini duyduk elbette ancak bize göre bu kendi içlerinde çözmeleri gereken bir sorun. Erbil ile Bağdat arasında çalışılmalı. ABD’den özel bir heyet belirlenmesi gerektiğini düşünmüyoruz. Kürtlerle ve merkezi Irak hükümetiyle yakın ilişkilerimiz var. Diyalog oluşması için çalışmaya devam ediyoruz ancak özel bir heyet belirlenmesi gerektiğini düşünmüyoruz. Bendeki son bilgilere göre havalimanlarının açılması için baskı yapmaya devam edeceğimizdir. Şüphesiz Erbil ile Bağdat arasında diyaloğun başlaması için birçok görüşmemiz oldu. Brett McGurk sanırım geçtiğimiz haftasonu hem Erbil’de Başbakan Barzani’yle hem de Bağdat’ta Başbakan Abadi’yle görüştü. Bakan Tillerson da geçtiğimiz haftasonu Barzani ve Abadi’yle telefonda görüştü. Dolayısıyla Irak’ta gelişme kaydedilmesi için üst düzeyde destek veriyoruz. Yapabileceğimiz başka şeyler var mı bilemiyorum. Ancak iki hükümetten oturup sorunlarını diyalogla çözmelerini istiyoruz.”

Son günlerde başta Amerika olmak üzere Batılı devletlerin yüzlerini Kürdistan'a dönmeye başladığı görülüyor. Ayrıca ABD Dışişlerinden gelen bu açıklama Kürdistan Hükümetinin havalimanlarının kapalı tutulmasıyla ilgili 'insanlığa aykırıdır' söylem ve itirazlarının akabinde gelmiş olması da dikkat çekici.

(nerinaazad)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.