ABD-Çin arası ticaret savaşları resmen başladı

ABD-Çin arası ticaret savaşları resmen başladı

ABD ve Çin arasındaki, mali piyasaların merakla beklediği ticaret savaşı resmen başladı. ABD, Çin'den ithal edilecek 34 milyar dolarlık Ek gümrük vergilerini uygulamaya başladı. Çin de 4 milyar dolarlık misilleme yapacak.

A+A-

ABD’nin Çin’den ithal edilecek 34 milyar dolar değerindeki ek gümrük vergileri uygulanmaya başlandı. Çin de misilleme olarak 34 milyar dolarlık gümrük vergileri uygulayacak.

ABD’nin yüzde 25’lik ek gümrük vergisi, tarımsal araçlardan uçak parçalarına kadar 800’den fazla ürünü kapsıyor.

Çin’in ek vergi uygulayacağını açıkladığı 106 ürün arasında ise soya fasulyesi, kimyasallar, tütün ürünleri, bazı kırmızı et çeşitleri, mısır, buğday, portakal suyu, bazı hava ve kara aracı çeşitleri bulunuyor.

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Başka seçeneğimiz yok, ABD’nin zorbalığına karşılık vermeye mecburuz. ABD’nin gümrük tarifelerini etkilerini değerlendirmeyi sürdüreceğiz. ABD’nin eylemleri global tedarik zincirine, global toparlanma hızına zarar veriyor. Global piyasa kargaşasını tetikliyor, ABD şirketleri ve vatandaşlarına zarar veriyor” denildi.

ABD, 500 MİLYAR DOLARLIK EK VERGİ GETİREBİLİR

ABD’nin ayrıca 500 milyar dolar değerinde ürünü kapsayacak ek gümrük vergisi getirebileceği belirtiliyor. İki hafta sonra 16 milyar dolar değerinde ürüne daha ek gümrük vergisi geleceğini belirten Trump, “Sonra bir 200 milyar dolar ve ardından 300 milyar dolarımız daha var” dedi.

TRUMP: TİCARET SAVAŞLARI İYİDİR

“Ticaret savaşı” ABD’nin, Mart ayında çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi uygulayacağını açıklamasıyla başlamıştı. ABD Başkanı Donald Trump, “Bir ülke başka ülkelerle ticaret yaparken milyarca dolar kaybediyorsa ticaret savaşları iyidir ve kazanması kolaydır” demişti. 

(Business HT-BBC Türkçe-duvaR)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.