Abadi'ye bir tepki de Parlamento'dan

Abadi'ye bir tepki de Parlamento'dan

Peşmerge Bakanlığı'nın ardından Kürdistan Parlamentosu'ndan da Abadi'nin sözlerine sert tepki geldi. Yapılan açıklamada Abadi'nin sözleri 'sorumsuzca ve anayasaya aykırı' yorumu geldi.

A+A-

Haydar Abadi'nin Irak ordusu ve Heşdi Şabi’nin Kerkük ile diğer bölgelere yönelik saldırısı için, “Irak’ın birleştirilmesi ve bölünmesinin engellenmesi, terörist IŞİD çetelerine karşı elde edilen zaferden aşağı değildi” ifadelerine tepkiler sürüyor. Peşmerge Bakanlığı'ndan sonra bir tepki de Kürdistan Parlamentosu'ndan geldi.

Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, Kürtlerin barışçıl olduğuna tüm dünyanın şahitlik ettiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kahraman peşmergemiz olmasaydı Sayın Abadi’nin şu anda gururla bahsettiği ve 2 yıldan fazla IŞİD’li teröristlerin kontrolünde bulunan Musul ve birçok bölge kurtarılamayacaktı.

Asıl şaşırtıcı olan ise, Sayın Abadi’nin destek verdiği Heşdi Şabi’nin Kürdistan halkının iradesini kırmaya yönelik Kerkük, Tuzhurmatu ve diğer bölgelerde yapılan askeri saldırılarını ‘kahramanlık’ olarak görmesi ve terörist IŞİD çetelerine karşı elde edilen zaferle bir tutmasıdır.

Kürdistan Parlamentosu olarak, Haydar Abadi’nin yaptığı açıklamaları sorumsuzca ve büyük bir hata olarak görüyoruz. Çünkü söz konusu açıklamalar hukuk, değer, vatandaşlık prensipleri ve Irak Anayasası’nın 9’uncu maddesine aykırıdır.

Çünkü anayasa, hiçbir şekilde Irak vatandaşlarına bu tür askeri saldırıları meşru görmüyor ve bu tür girişimlere izin vermiyor. Burada bir kez daha Irak Anayasası’nın çiğnendiğini görüyoruz.

Irak Anayasası’nın 140’ıncı madeesinin uygulanmaması, Irak’ın bölünmesine yönelik korkuların oluşturulmasına neden oldu. IŞİD teröristleri, Irak topraklarının büyük bölümünü işgal ederek, soykırımların uygulanmasına neden oldu.”

Kürdistan Parlamentosu'ndan yapılan açıklamada, Haydar Abadi’nin Kürdistan Bölgesi ile diyalog kapısını kapatmaması gerektiği belirtilerek, “Sayın Abadi’nin son açıklamaları, Irak’ın geleceğinde korku ve tehdit oluşturmasına mahal verecektir. Irak’ın demokratik ve medeni bir ülke olması için diyaloğun tek yol olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.