250 bin Kürt seçmenin oyu tehlikede

250 bin Kürt seçmenin oyu tehlikede

Kürdistan Bölgesi’nde kamplarda ve kamp dışında yaşayan Musul ve ilçelerine kayıtlı yaklaşık 250 bin Kürt seçmenin 1 Nisan 2020’de yapılması beklenen yerel seçimlerde oy kullanamama riski bulunuyor.

A+A-

Rûdaw

 

Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda kalan Musul ve bağlı bölgelerdeki kayıtlı 100 bin seçmenin Irak yerel seçimlerinde oy kullanmak için iki hafta süre kalmasına rağmen halen bayometri kaydı yaptırmadığı belirtildi. Göçzedelerin kayıtlı olduğu yerde oy kullanması şartı uygulanması durumunda ise binlerce Kürt Ezidi 1 Nisan 2020’de yapılacak Irak yerel seçimlerinde oy kullanamayacak. Kürdistan’daki kamplarda kalan Ezidiler seçmen kayıtlarının bulunduğu bölgelere gidemeyeceklerini belirtiyor.

Musul’un diğer bölgelerindeki kayıtlı yaklaşık 100 bin Kürt seçmenin de bayometri kaydı yaptırmadığı için oy kullanamama riski bulunuyor. Kamp dışında kalan yüz binlerce göçzede mevcut. Seçmenlerin kayıtlı bulundukları yerlerde oy kullanma şartı nedeniyle yaklaşık 250 bin Kürt seçmen Irak yerel seçimlerinde oy kullanamayacak.

Rûdaw’a konuşan Irak Yüksek Bağımsız Seçim Komisyonu Duhok Ofisi Sözcüsü Sekvan Dêreşi, “Duhok’taki kamplarda yaklaşık 92 bin seçmen göçzede olarak kalıyor. Yüzde 90’ı bayometri kayıtlarını yaptırdılar. Ancak kampların dışında yaşayan 147 bin seçmenden sadece yüzde 13’ü bayometri kaydını yaptırmış” dedi.

Bayometri kayıt süresi şu ana kadar bir kaç kez uzatıldı ve en son da Ekim ayının ortasına kadar bir kez daha uzatıldı.

Sekvan Dêreşi, sürenin bir kez daha uzatılamayabileceğini ve bayometri kaydı yaptırmayanların seçimlerde oy kullanamayacağını belirtti.

Irak Parlamentosu’nun seçmenlerin kayıtlı olduğu yerde oy kullanması yönünde aldığı karar da Ninova (Musul) vilayetindeki Kürtler için sorun oluşturuyor.

Dêreşi, “Irak Parlamentosu, 2018 yılında çıkarılan 12 sayılı yasa üzerinde bir düzenleme yaptı. Yeni düzenlemeye göre her seçmen kayıtlı olduğu yerde oy kullanmalı. Bundan dolayı bulundukları yerde bayometri kaydı yaptıran göçzedeler yine oy kullanamayacak. Oy kullanmaları için kayıtlı oldukları vilayetlere gitmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Seçmenlerin, bulundukları yerde oy kullanmak için seçim komisyonuna başvurduklarını belirten Dêreşi, “Şengal’de farklı güçlerin bulunmasından dolayı göçzedeler kayıtlı oldukları bölgelere dönemiyor” diye konuştu.

“Bu konudaki başvuruyu üst makamlara ilettiklerini kaydeden Dêreşi, sözlerine şunları ekledi:

“Bazı siyasi taraflar da aynı taleplerde bulunuyor. Konu ile ilgili Federal Mahkeme’de açılmış bir dava da var. Konu ile önümüzdeki günlerde mahkemeden bir karar çıkabilir. Kürtler Musul seçimlerinde her zaman yüksek oy alıyorlar. Musul’da mevcut Vali Yardımcısı ve İl Meclisi Başkanı da Kürt.”

Kürtlerin Musul idaresindeki konumu zayıflayabilir

Musul’daki parlamento ve il meclisi seçimlerinde oyların çoğunluğunu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) aldı.

KDP Şengal Teşkilatı Seçim Merkezi Sorumlusu İdris Zozani, Musul’da Kürtlerin oy kullanamaması riskinin iki sebebi olduğunu belirterek, “İlk olarak göçzedelerin bir çoğu bayometri kaydını yaptırmamış. İkinci olarak da, seçim yasasında yer alan her seçmenin kayıtlı olduğu yerde oy kullanması gerektiği maddesi. Bundan dolayı Musul dışında yaşayan yaklaşık 250 bin seçmenin oy kullanamaması riski bulunuyor” dedi.

Şengal’deki silahlı grupların seçim günü kasıtlı olarak Kürt seçmenlerin ilçeye gitmesini engelleyebileceğini ifade eden Zozani, bunun gerçekleşmesi durumunda Kürtlerin konumunun Musul idaresinde zayıflayacağını kaydetti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.