Zelenskiy'den AB ve NATO'ya çağrı: Rusya'yla iş birliğini sonlandırın

Zelenskiy'den AB ve NATO'ya çağrı: Rusya'yla iş birliğini sonlandırın

.

A+A-

AB ve NATO'ya Rusya'yla iş birliğini sonlandırma çağrısı yapan Zelenskiy, Bucha'da yaşananları, İspanya İç Savaşı'nda Nazi askerlerinin bombaladığı Guernica'da yaşananlara benzetti.

İspanya parlamentosunda Avrupa Birliği (AB) ve NATO ülkelerine seslenen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 'Rusya'ya iş birliğini tamamen sonlandırma' çağrısı yaptı. İspanya'dan ve diğer ülkelerden Rusya'ya yönelik sert yaptırımlar talep eden Zelenskiy, yayınlanan video mesajında "Rusya, tüm çeşitliliği ortadan kaldırmak istiyor. Rusya cidden barış aramıyor. Rusya diktatörlük olmadan yaşama olasılığını yok etmek istiyor" ifadelerini kullandı. 

'SANKİ GUERNICA'NIN BOMBALANDIĞI 1937'DEYİZ'

Bucha'da yaşananları, İspanya İç Savaşı'nda Nazi askerlerinin bombaladığı Guernica kentinde yaşananlara benzeten Zelenskiy, "Nisan 2022'deyiz ama sanki Guernica şehrinizin bombalandığı Nisan 1937'deyiz" dedi. Zelenskiy, şöyle devam etti: "Rusya topraklarımıza savaşla geldi. Bu dün değil çok uzun zaman önce oldu. 2014'ten başlayarak, Kırım'ımızın işgali ile başlayarak, ardından Donbas'taki savaşla ve şimdi daha da büyük bir saldırganlıkla. Bu zamana kadar alınan yaptırım kararlarından teşekkür ediyorum ama sizden Rusya ile iş yapmayı tamamen bırakmanızı ve bize daha fazla silah yardımı yapmanızı istiyorum. Ukrayna'daki anneler, çocuklarının sırtlarına kendi adlarını ve yakın arkadaşlarının adlarını kalemle yazıyorlar çünkü ebeveynleri öldürülürse bu çocukların kurtulma şansı çok az." 

İSPANYA, RUS DİPLOMATLARI SINIR DIŞI EDİYOR

Salı günü İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, 'ulusal güvenliği tehdit' gerekçesiyle 25 Rus diplomat ve büyükelçilik personelini sınır dışı etme kararı aldıklarını açıklamıştı. İspanya'nın 38 ülke ile birlikte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ve 'savaş suçlardan sorumlu diğer kişilerin' soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığına başvurduğunu hatırlatan Albares, "Bu cezasız kalmamalı ve kapsamlı bir soruşturma yürütülmelidir" demişti. 

Öte yandan, Rusya ordusunun Bucha'da sivil katliamlar yaptığı suçlamasına ilişkin toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde konuşan Zelenskiy, "Rus birliklerinin eylemleri IŞİD gibi diğer teröristlerden farklı değil" ifadelerini kullanmış, BM Genel Kurulu'nun "Rusya'nın saldırganlığına karşı harekete geçmesi gerektiğini" söylemişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.