Zebari: bu yasa küçük partilerin ve bağımsız adayların şansını azaltacaktır

Zebari: bu yasa küçük partilerin ve bağımsız adayların şansını azaltacaktır

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Merkez Komite Üyesi Hoşyar Zebari, Irak Parlamentosu tarafından kabul edilen yeni seçim yasasının küçük partilerin ve bağımsız adayların önünü kapatacağını belirtti.

A+A-

Haber Merkezi- KDP Merkez Komite Üyesi Hoşyar Zebari, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Irak Parlamentosu tarafından kabul edilen yeni seçim yasasını eleştirdi.

Yeni seçim yasasının küçük partilerin ve bağımsız adayların önünü kapatacağını belirten Zebari, “Protestocuların asıl niyetlerinin aksine, bu yasa küçük partilerin ve bağımsız adayların şansını azaltacaktır” ifadelerini kullandı.

Irak'ta son haftalarda tartışmalara yol açan yeni seçim yasası tasarısı parlamentoda dün düzenlenen oturumda okunarak oylamaya sunuldu. Oturuma parlamentodaki 329 milletvekilinden 184'ü katılırken, yasa tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.

Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, oylamadan önce yaptığı açıklamada, tasarının meydanlardaki göstericilerin taleplerini karşılamak için hazırlandığını savundu.

KÜRDİSTAN FRAKSİYONU'NDAN BOYKOT

Irak Parlamentosu'ndaki Kürdistan Fraksiyonu, tasarıya itirazlarını ortak yazılı açıklamayla duyurdu. Açıklamada, Kürtlerin taleplerinin dikkate alınmadığı ve özellikle tasarıdaki 15 ve 16'ncı maddelere karşı çıkıldığı belirtildi.

Yeni seçim yasasının 15'inci maddesine göre seçim çevreleri ilçe bazında belirlenecek ve her ilçede en çok oyu alan aday milletvekili seçilecek. Kürdistan parlamenterlerinin itiraz ettiği 16'ncı madde ise kadınlar için belirlenen kotanın yüzde 25'le sınırlandırılmasını öngörüyor.

Irak Parlamentosu'ndaki Kürdistan Fraksiyonu'nun 58 milletvekili bulunuyor.

Seçim yasasının Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından onaylanması halinde, gözler bu sefer yeni bağımsız seçim komisyonun kurulması üzerinde olacak.

Irak'ta 1 Ekim'den bu yana devam eden gösteriler nedeniyle Başbakan Adil Abdulmehdi, 29 Kasım'da görevinden istifa etmişti.

Geçici hükümetin kurulmaya çalışıldığı Irak'ta, Bina Koalisyonu, başbakan adayı olarak Yüksek Öğretim Bakanı Kusay es-Suheyl'i önermişti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.